Maandag verhoord: de bouwconcerns

Vanaf maandag heeft de enquêtecommissie vier verhoordagen ingeruimd voor de schaduwboekhouding waar Ad Bos eind vorig jaar mee naar buiten trad. Hierbij is, in tegenstelling tot de eerste dagen, een grote rol weggelegd voor de grote bouwconcerns. Zo worden alleen maandag al de grote bouwers Ballast Nedam, HBG Civiel, Heijmans en Vermeer Infrastructuur bij de enquêtecommissie verwacht.

Aan het eind van de verhoordag komt J. van den Hoven naar Den Haag. Hij is lid van de raad van bestuur van Heijmans, een van de beursgenoteerde bouwconcerns die herhaaldelijk voorkomt in Bos' boekhouding.

Van den Hoven is sinds mei 1999 lid van de raad van bestuur, en moet dus voldoende op de hoogte zijn over de gang van zaken in zijn onderneming.

Welke lijn Van den Hoven ook zal aanhouden, het valt niet te verwachten dat het concern er beter van wordt. Wanneer de bestuurder alles ontkent, blijft de vraag hoe Heijmans in veel verhoren terugkomt als mogelijke medefraudeur. Als Van den Hoven toegeeft, kunnen beleggers met de voeten gaan stemmen. En het `ik wist nergens van' is niet langer vol te houden, nu duidelijk is dat de bouwers zelfs pogingen hebben gedaan onder het systeem uit te komen.

09.30 uur J. Folkerts (regiodirecteur Ballast Nedam Infra)

11.30 uur B. ter Hoeve (hoofd bedrijfsbureau HBG Civiel)

13:45 uur J. de Bie (controller Ballast Nedam Infra)

15.30 uur P. Groen (directeur Projecten Vermeer Infrastructuur)

17.15 uur J. van den Hoven (lid raad van bestuur Heijmans)