Kroketten, bier en motoren

Even ten zuiden van Brussel ondergaat Joep Habets de Dworpse interpretatie van een romantisch verwenweekend.

Wie romantisch zegt, denkt aan algauw een kasteel en wie verwenweekend zegt, denkt aan België. Geen wonder dat we voor een romantisch verwenweekend in Kasteel Gravenhof belanden even ten zuiden van Brussel in het plaatsje Dworp. Voor 96,50 euro per persoon mogen we veel verwachten, zoals een welkomstdrankje, een uitgebreid ontbijtbuffet, een driegangenmenu in de brasserie en een geschenkpakket met streekbieren, zo meldt de Europa Exclusief brochure van reisorganisatie Vrij Uit.

Gravenhof is een 17de- eeuws kasteel dat de sporen van ingrijpende verbouwingen draagt maar het vereiste rustieke karakter heeft weten te behouden. Op het kasteelterras gaat het er levendig aan toe met een familiefeest en een academische viering met de uitreiking van diploma's. Veel mensen uit de buurt drinken er een glaasje terwijl de kinderen in de speeltuin aan de gang zijn. Ook onder het publiek in de brasserie onder de keldergewelven van het kasteel bevindt zich menig Dworpbewoner. Die doet zich vooral te goed aan de specialiteit van het huis, de ribbekes. Door de geroutineerde zo niet routineuze bediening worden fors geschapen spare-ribs op houten planken aangevoerd. Het is geen omgeving, ook omdat het klimaat onder de lage gewelven allengs bedompt en zweterig wordt, om een hele avond romantisch te tafelen. De gastronomische pretenties van de keuken reiken niet hemelhoog. Er verschijnen niettemin een paar zeer smakelijke hoofdgerechten op tafel. Het ribstuk, van buitengewoon formaat en uitstekend bereid, gaat vergezeld van frieten, sla en een ambachtelijke bearnaisesaus uit een koperen pannetje. Ook de zonnevis met rijkelijk tijm, tomatensaus en aardappeltjes heeft de bekoring van de perfecte eenvoud. De fraai gekorste garnaalkroketten vooraf boden een surprise. Zaten er geen garnaaltjes in, dan konden ze ook voor kaaskroketten doorgaan. De nagerechten, als aardbeien met ijs, zijn obligaat in uitvoering en smaak. Het is toeristeneten, maar wel toeristeneten op niveau. Tegen een alleszins redelijke prijs, denken we. Tot bij het afrekenen blijkt dat bij het arrangement het goedkopere dagmenu hoort. We hadden ons nota bene met kamernummer en al voorgesteld, maar dat blijkt niet voldoende om het goede menu geserveerd te krijgen. Met het te betalen supplement, drankjes en reserveringskosten vergt het romantisch verwenweekend 270 euro. Dan zijn, zeker voor de lekkerbek, elders toch aantrekkelijkere mogelijkheden. We banen ons een weg naar boven langs vele zalen waar vele groepen zitten te eten. Ondanks alle persoonlijke aandacht heb je het gevoel in een party- en vergadercentrum te logeren.

In de comfortabele, met zorg en liefde ingerichte torenkamer biedt het streekbierenpakket troost. Twee flesjes Duvel en één glas, dat is romantisch drinken. De onder ons feestende gasten gedragen zich beschaafd en ons is een rustige nacht vergund. De vogels rond de kasteelvijver maken de volgende ochtend meer herrie. En is daar het geluid van motoren te horen?

,,Het is niet druk'', zeggen we tegen de mevrouw van dienst als we als enigen het ontbijt zitten. ,,Ah, maar we hebben vanochtend al honderdvijftig motards aan het ontbijt gehad!'', antwoordt ze met een gelukzalige blik. Haar ogen glijden dromerig af in de richting van de oprijlaan, waar de laatste motorrijders zojuist zijn vertrokken. We beseffen dat zij weer een heel ander idee heeft van een romantisch verwenweekend.

Kasteel Gravenhof, Alsembergsesteenweg 676, Dworp, België.

    • Joep Habets