Koersen in de badkamer

Tijdens het tandenpoetsen 's ochtends naar de file-informatie op je badkamerspiegel kijken? Of de favoriete internetsite met de laatste financiële informatie? En voor de kinderen een tekenfilm die het matineuze poetsritueel een beetje kan verlichten?

Vanaf volgend jaar lijkt het mogelijk. Het elektronicaconcern Philips wil een badkamerspiegel op de markt brengen die tegelijkertijd beeldscherm is. Het nieuwe product – een spiegelend scherm plus de bijbehorende computer – zal ,,enkele duizenden euro's'' gaan kosten. ,,Op de aanschaf van een nieuwe badkamer is dat geen groot bedrag'', stelt wetenschappelijk programmadirecteur E. Aarts van Philips Research. Onder zijn verantwoordelijkheid worden momenteel proeven gedaan in het zogeheten Homelab, waar gewone mensen met ongewone technologie in aanraking worden gebracht.

Via een sensor op de grond `weet' de badkamerspiegel wie er voor hem staat. De software heeft de verschillende voorkeuren van die persoon – financiële informatie of toch maar een tekenfilm – opgeslagen. ,,Of het hoofd van net ontwaakte mensen naar deze informatie staat, zullen we in het Homelab ondervinden. Misschien niet van iedereen, maar van velen denk ik wel'', aldus Aarts.

In het Homelab, een `gewoon' huis op het Eindhovense researchterrein, worden producten getest die bij gebleken succes snel op de markt worden gebracht zodat de productontwikkeling en experimenten zichzelf kunnen bedruipen. Philips houdt nog wel de mogelijkheid open dat eerst andere toepassingen van spiegel alias beeldscherm op de markt worden gebracht. ,,Er wordt nu een studie uitgevoerd of de badkamertoepassing de eerste is waar we mee komen. Het is een van de concepten, maar in welke vorm en in welke producten deze vinding zal komen, staat nog niet vast'', aldus een woordvoerder.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL pagina 31