Klaar voor school

Michiel van Nieuwstadt vroeg jonge skateboarders in Rotterdam of merkkleding voor dit nieuwe schooljaar niet te duur wordt.

Met hun kralen en kettingen zijn Vivian (13) en Bregje (14) veruit de kleurrijkste bezoekers van het skatepark dat op de Rotterdamse West-Blaak tussen de rijbanen ligt. Ze willen niet skateboardend op de foto. Ze hebben allebei een trits kettingen aan hun laaghangende broek geknoopt. Maandag moeten ze voor het eerst weer naar school. Bregje: ,,Zoals wij zijn er op school maar een paar. De meeste zijn modelopers of doorsnees zoals wij dat noemen. Ze dragen strakke shirtjes en broeken waarin je goed de kont kunt zien. Ze gaan je uit lopen lachen, omdat ze willen dat je dure merkkleding draagt. Wij gaan naar de C&A. De wiggers worden ook soms uitgelachen, blanke jongens die eruit willen zien als een neger en de kneuzen, die doen helemaal niets met hun kleding.''

Tim (15) somt de merken die op die hij draagt van zijn tenen tot zijn kruin: Schoenen van Emerica, een broek van Osiris en een shirt van Colorblind. Net als alle andere skaters heeft hij stekelhaar dat stijf staat van de gel en schoenen met brede veters. ,,Merken zijn niet echt belangrijk, maar het ziet er wel mooi uit'', zegt hij. ,,De kleuren moeten niet te fel zijn.'' Rick (12) en Jos (16) zijn het met hem eens. Ondanks de prijsverhogingen sinds de invoering van de euro kan hij zich skateschoenen van Globe en een broek van Dickies best veroorloven. ,,Ik moet meer slijmen bij mijn moeder. Dat wel.''

Nick (15) valt op door zijn ingewikkelde capriolen en gescheurde zwarte kleding. Hij krijgt maandelijks 230 euro zakgeld, zegt hij. ,,Tot september, dan word ik 16 en moet ik zelf gaan werken. Ik houd niet zo van merken. Wijde en dure kleding past eigenlijk niet zo bij het skateboarden. Grote broeken zijn lastig en als je valt is ie kapot.''

Robin (9) zit met zijn moeder op een bankje langs het park. Hij wijst trots op zijn merkshirt: Osiris. Moeder: ,,Het is echt nep. Hier kost zo'n shirtje meer dan 25 euro. In Turkije betaal je minder dan een tientje in guldens. Het leven is al duur zat. Maar je moet wel uitkijken als je met een tas nepkleding bij de douane komt.''

    • Michiel van Nieuwstadt