Karbonades in oosterse marinade

Deze marinade is ook geschikt voor andere vleessoorten. Spareribs en lamskoteletten verdragen de oosterse smaken van deze marinade ook bijzonder goed. Denk aan de verschillende bereidingstijden als u een andere vleessoort gebruikt. Zo moeten spareribs ten minste 1 uur op een barbecue met gesloten deksel. Lamskoteletten hebben ongeveer evenveel tijd als varkenskarbonades nodig.

Snijd het citroengras bij en hak het fijn. Doe in een kom. Pel de tenen knoflook, hak ze fijn en doe ze in de kom met het citroengras. Pel het sjalotje, snipper het en doe ook in de kom. Verwijder desgewenst de zaadjes van de chilipeper, hak hem fijn en doe ook in de kom. Schep er dan op de varkenskarbonades na de rest van de ingrediënten door. Leg de karbonades naast elkaar op een schaal en kwast ze aan beide kanten in met de marinade. Dek de schaal af en laat het 4 uur op een koele plek marineren.

Maak een houtskoolvuur. Vet het rooster in met plantaardige olie en leg er de karbonades op. Plaats het rooster boven de houtskool wanneer die met een laagje witte as bedekt is. Het is moeilijk om precies aan te geven hoe lang ze moeten roosteren omdat de hitte van de houtskool kan variëren, maar reken op minstens 8 minuten tot aan 18 minuten. Draai de karbonades tijdens het roosteren geregeld om en kwast ze af en toe in met overgebleven marinade.

U kunt de gemarineerde karbonades ook in een koekenpan bakken. Verhit in dat geval 2 tot 3 eetlepels plantaardige olie in een ruime koekenpan op een middelhoog vuur. Schraap de grove stukken marinade van de karbonades af en zet weg. Bak de karbonades in circa 10 minuten gaar, waarbij u ze af en toe omdraait. Leg ze op voorverwarmde borden. Doe de bewaarde marinade in de koekenpan en roerbak een paar minuten tot het mengsel doorgewarmd en iets ingekookt is. Schep de saus over de karbonades en serveer die bijvoorbeeld met gestoomde rijst.