Indirecte kritiek van prins over landbouw

Wie kroonprins Willem-Alexander wil begrijpen moet ,,tussen de regels door lezen''. Het advies kwam gisteren van de kroonprins zelf, op de persconferentie na afloop van zijn toespraak op de waterconferentie in Johannesburg. In zijn speech sprak hij onder meer over het heikele punt van de landbouwsubsidies.

Onderhandelaars uit de eerste en de derde wereld maken over dat onderwerp al een week ruzie op de VN-top over duurzame ontwikkeling die in Johannesburg wordt gehouden. De kroonprins herinnerde zijn toehoorders eraan dat er dagelijks 1 miljard dollar wordt uitgegeven aan subsidies. ,,Deze maatregelen hebben een enorme impact op de exportmogelijkheden van agrarische producten uit het zuiden naar het noorden.'' Probeerde de kroonprins Europa daarmee aan te moedigen hun subsidiebeleid aan te passen? ,,Ik heb gezegd wat ik heb gezegd.''

De kroonprins zei ook te hopen op een 'blauwe revolutie in de landbouw'. Het watergebruik in de landbouw zou volgens hem terug moeten naar het niveau van 2000. Boeren gebruiken momenteel zeventig procent van het water en bedreigen daarmee het voortbestaan van miljoenen mensen die het water nodig hebben om te overleven.

Willem-Alexander kon niet over de doelstellingen spreken die deze week aan de orde zijn op de top. Een van de onderhandelingspunten is om tegen 2015 de een miljard mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater, te halveren. Hetzelfde zou moeten gebeuren met het aantal mensen zonder sanitaire voorzieningen. ,,Zonder doelstellingen krijg je ook geen verplichtingen.''

Prinses Irene die ook in Johannesburg is deze week nam geen blad voor de mond gisteren. In een interview met het programma Netwerk zei ze dat ze de houding van de Verenigde Staten ten opzichte van het milieu ,,jammer en kortzichtig'' vond.

Veel deelnemers aan de top zijn teleurgesteld over de afwezigheid van president George W. Bush op de top. De Amerikanen weigeren nog steeds hun steun aan het Kyoto-verdrag dat de uitstoot van broeikasgassen moet terugbrengen.