IK HOU VAN BOEKEN

Naam: Jannie Bijma (37)

Beroep: bedrijfsleidster van boekhandel Waanders

Woonplaats: Zwolle

,,Via een uitzendbureau kwam ik vijftien jaar geleden terecht bij de boekhandel. Ik had niet die ambitie, maar toen ik er eenmaal zat vond ik het heel leuk. Ik heb nu de dagelijkse leiding over de boekhandel, daarnaast sta ik zo veel mogelijk op de vloer.

Allereerst vind ik `het boek' een heel mooi product om te verkopen en om zelf mee bezig te zijn. Ik lees privé erg veel. Ik probeer zo veel mogelijk op de hoogte te zijn van wat er uitkomt.

,,Daarnaast vind ik het heel fijn om met klanten om te gaan. Het doel van de boekhandel is klanten te verleiden een boek te kopen, om ze goed advies te verstrekken, zodat ze ook weer terug komen. Ik probeer er achter te komen van wat voor soort boek iemand houdt, en probeer in dat genre een passend boek te vinden. Dat is niet moeilijk. Hoewel ik zelf de voorkeur heb voor de moderne Nederlandse literatuur, kan ik best de nieuwste `Baantjer' aanraden, als ik denk dat de klant daarvan houdt.''