Hobbypromotie

Inderdaad, mensen met een bijzondere hobby of vrijetijdsbesteding kunnen aan de Universiteit Utrecht `promoveren', zoals de heer Van Gestel schrijft in zijn brief in NRC Handelsblad van 19 augustus.

En het gaat nog verder dan dwergstaartpapegaaien of sigarenbandjes, want wat dacht u van tatoeages, het Britse koningshuis of vooroorlogse buitenboordmotoren?

In het kader van de feestelijke heropening van het Academiegebouw aan het Domplein gunt de universiteit niet-academici een kijkje in de keuken.

De promotieceremonie wordt nagespeeld, de promovendus krijgt kritische vragen van universitaire deskundigen, en na afloop volgt een `bul' (net echt) en een receptie. Een ludieke gebeurtenis ter opluistering van de opening, net als de geplande toneelrondleidingen en orgelconcerten.

Toepasselijk, omdat het Academiegebouw ruim 100 jaar geleden door de Utrechtse burgers aan de universiteit geschonken werd, ter ere van haar 250-jarig bestaan. Op deze manier wil de Universiteit Utrecht iets terug doen.

Geen echte doctorsbul en geen titel dus, en zeker geen wanhopige poging om het aantal promoties op te schroeven zoals Van Gestel suggereert. Wel een leuke middag voor publiek, promovendi en wetenschappers.

En wellicht een creatieve om manier de afstand tussen wetenschap en publiek te verkleinen.