Frank Black & The Catholics

Het verleden weegt zwaar op de schouders van Frank Black. De vroegere bandleider van de Pixies bleef uiterst productief, maar kon als solist nooit meer tippen aan de georganiseerde chaos van zijn invloedrijke groep. Nu hij een mobiele opnamestudio heeft gekocht om de onophoudelijke stroom van liedjes vast te leggen met zijn groep The Catholics, maakt Black het zichzelf moeilijk door twee cd's tegelijk uit te brengen. Het 66 minuten lange Black Letter Days met onder meer een rockende cover van Tom Waits' The black rider klinkt ruiger en rommeliger dan het half zo lange Devil's Workshop, gevuld met voor Frank Black-begrippen toegankelijke en zachtmoedige liedjes. In het nummer Bartholomew zet Black nog eenmaal zijn kinderlijk hysterische Pixies-keel op, halverwege een album dat zich met mooie liedjes als Velvety en Whiskey in your shoes aan een roemrucht verleden ontwringt.

Frank Black & The Catholics. Devil's Workshop Black Letter Days (Cooking Vinyl, distributie Bertus)