Favoriet?

Deze week begon in het Amerikaanse Indianapolis het wereldkamioenschap basketbal. Is de thuisploeg de gedoodverfde favoriet voor de eindzege?

Cees van Rootselaar, assistent-trainer Nederlandse ploeg en oud-international: ,,Amerika heeft de pech dat een hoop toppers uit de NBA (Noord-Amerikaanse profcompetitie, red.) niet meedoen. O'Neill, Bryant en Iverson behoren tot de beste spelers ter wereld. De Europese ploegen zijn in de loop der jaren sterker geworden. Steeds meer Europeanen zijn in de NBA gaan spelen. In het verleden konden Europese landenploegen niet winnen van Amerikaanse highschoolteams, maar die tijd is voorbij. Landen als Duitsland, Joegoslavië en Litouwen laten zich niet meer afbluffen door Amerikanen. Ook in Amerika zelf rijst de twijfel over het niveau van de eigen ploeg. Niettemin moet dat team in staat zijn om wereldkampioen te worden. Met spelers als Wallace, toch gekozen tot verdediger van het jaar, zijn er voldoende mogelijkheden die titel binnen te slepen.''

Jos Kuipers, oud-international: ,,De Europese landen hebben progressie geboekt. Amerika is niet langer ongenaakbaar. De VS heeft een fysiek sterke ploeg, de lichamelijke fitheid van de spelers kan een voordeel zijn. Maar ook Europese landen hebben mannetjesputters in huis. Amerika treedt aan met subtoppers uit de NBA. Die jongens zouden wereldkampioen moeten kunnen worden, maar de vraag is of ze zich wel lang genoeg hebben voorbereid op het toernooi. Waar andere ploegen vier jaar lang keihard hebben getraind, flanst Amerika binnen een paar weken een tactisch systeem in elkaar. Joegoslavië en Litouwen zijn sterke ploegen, die teams zullen zich niet snel gewonnen geven tegen de Verenigde Staten. Het kan een spannend toernooi worden.''

Alexander Wolff, Amerikaanse basketbalverslaggever van Sports Illustrated: ,,Ik heb Joegoslavië vaak zien spelen, die ploeg is de grootste uitdager van Amerika. De VS en Joegoslavië zijn de enige ploegen die vijf spelers uit de NBA in de basis kunnen opstellen. Joegoslavië heeft een sterke bank en beschikt over toppers zoals guard Bodiroga, die in 1998 de beste speler op het WK was. Trainer Pesic experimenteert echter teveel met zijn ploeg. Met een verdediger als Wallace, een schutter als Miller en een rebounder als Davis moet de VS in staat zijn de wereldtitel te halen. Maar we kunnen de Joegoslaven al in de kwartfinale treffen, dus helemaal zeker van onze zaak zijn we niet. Het wordt spannend.''

Kees Akerboom, oud-international: ,,Alleen Joegoslavië kan een bedreiging vormen voor Amerika, de andere landen komen tekort. Normaal gesproken moet de VS wereldkampioen kunnen worden. Team USA komt echter in de problemen als een sterke ploeg als Joegoslavië een zonesysteem hanteert. In de NBA mag er namelijk ook in de zone gespeeld worden, maar alleen volgens bepaalde regels. Die regels gelden weer niet op het WK, dus de VS kan op tactisch gebied worden afgetroefd. Voor een zonesysteem heb je namelijk goede schutters nodig, en Joegoslavië heeft daarvan een aantal. Bovendien zal Amerika waarschijnlijk geen zone-systeem hanteren. De ploeg speelt met subtoppers uit de NBA, maar is toch de grootste titelfavoriet.''

Marcel Huijbens, oud-international: ,,Het is jammer dat Amerika niet aantreedt met alle toppers uit de NBA. Op een WK moeten de besten spelen. Amerikanen roepen de kampioen van de NBA gemakshalve uit tot wereldkampioen, maar ik wil nu toch echt zien dat de NBA de beste competitie van de wereld is. Ondanks alles blijft de VS de grootste kanshebber voor de titel. De ploeg bezit veel individuele klasse, die kan nog weleens het verschil maken in cruciale duels. Joegoslavië, Duitsland, Litouwen en misschien Spanje zijn goede outsiders, maar leggen het normaal gesproken af tegen de Amerikanen. Of Amerika in tactische problemen kan komen omdat andere ploegen zonedekking hanteren? Dat denk ik niet. Mandekking lijkt me toch al een effectiever systeem, terwijl de thuisploeg genoeg kwaliteit bezit elke wedstrijd te domineren.''