Europese Unie dreigt VS met sancties

De Europese Unie (EU) komt met een lijst van Amerikaanse goederen, die worden belast met strafheffingen. De EU geeft gisteren toestemming gekregen om de VS voor 4 miljard dollar aan sancties op te leggen.

,,De weg is nu vrij voor de EU om sancties op te leggen als de Verenigde Staten hun wetgeving niet snel intrekken'', zei Europees Commissaris Lamy (Handel) gisteren. De EU heeft een slepend conflict met de VS over de Amerikaanse belastingwetgeving, die bedrijven zoals Microsoft en Boeing fiscale kortingen van 15 tot 30 procent verschaft. Deze bedrijven hebben zo een oneerlijk concurrentievoordeel op hun concurrenten uit Europa.

De wereldhandelsorganisatie WTO, die eerder de EU al in het gelijk stelde, gaf de EU gisteren toestemming om Amerikaanse producten jaarlijks voor 4,043 miljard dollar te treffen met strafheffingen. Dat bedrag is twintig keer zo hoog als de hoogste sanctie die tot nog toe werd toegestaan en tien keer zoveel als het totaal aan strafheffingen dat de VS en de EU elkaar mochten opleggen in hun ruzies over bananen en rundvlees. Het bedrag is exact gelijk aan het bedrag waar de EU om had gevraagd.

De Amerikanen toonden zich teleurgesteld over de omvang van de toegestane sancties. Handelsvertegenwoordiger Zoellick zei dat ,,de VS uiteindelijk tegemoet zullen komen aan de aanbevelingen en beslissingen van de WTO''. Zoellick gaat ervan uit dat de sancties niet opgelegd zullen worden, omdat het Congres op dit moment overweegt om de belastingwetgeving aan te passen. ,,De ironie is dat als de stof is neergedaald, we hopen dat de concurrentiekracht van Amerikaanse bedrijven vergroot zal zijn, in plaats van verkleind.''

Waarnemers gaan er vanuit dat de Europese Unie geen haast zal maken met het opleggen van sancties. Binnen tien dagen komt de EU met een lijst van te treffen producten, die is gebaseerd op een voorlopige lijst die in november 2000 werd gepubliceerd. Op die lijst staan 95 producten, uiteenlopend van dieren tot speeldgoed. De verwachting is dat Brussel die lijst vooral zal gebruiken als wapen in de onderhandelingen met Washington.

De belastingvoordelen voor Amerikaanse bedrijven belopen dit jaar – met inbegrip van een door de EU niet betwiste regeling – zo'n 4,8 miljard dollar.