Eunuch moet voor vrouw wijken

De eerste eunuch op een hoge functie in de Indiase politiek heeft het burgemeesterschap van Katni in de staat Madhya Pradesh moeten inleveren. Een rechtbank bepaalde deze week dat Kamla Jaan uit het ambt wordt gezet om plaats te maken voor een vrouw, aan wie de plek volgens het systeem van positieve discriminatie toebehoort. Madhya Pradesh defineert een eunuch als man.

Jaan, die zich niet als man beschouwt en zich als de meeste eunuchen als een vrouw kleedt, verklaarde aan de rechtbank een ,,geboren eunuch'' te zijn en dus niet gecastreerd. In India zijn honderdduizenden eunuchen. Ze worden als jongens gecastreerd en noemen zich de `derde sekse'.

In 1999 werd Jaan als burgemeester benoemd. Sindsdien bestuurde hij zijn stad met ijzeren hand: hij liet putten slaan en de afvoerkanalen en het busstation repareren.

Van oudsher wordt gedacht dat eunuchen, een van de meest benadeelde klassen van India, bescherming bieden tegen het kwaad. Ze leefden van de giften die ze kregen door te dansen op bruiloften, het zegenen van pasgeboren baby's en deelneming aan andere ceremonieën. Maar de laatste jaren vonden de eunuchen een niche in de politiek. De leden van de `derde sekse' zijn er populair, omdat ze onafhankelijk zijn. Doordat ze geen familiebanden hebben en meestal in communeverband leven, stellen zij de belangen van de Indiërs boven eigenbelang. Wegens recente tegenwerking overwegen de eunuchen een eigen partij op te richten.