EUFORIE: Jan Janssen

Zelden zal er bij het behalen van een overwinning zoveel en zo ongeneerd zijn gehuild als op zondag 21 juli 1968 in Vincennes, bij Parijs. De eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France Jan Janssen, zijn ploegleider Ab Geldermans en natuurlijk ook de van huis uit al snel snotterende radioverslaggever Theo Koomen jankten onbedaarlijk.

Maar ook in de Nederlandse huiskamers werd menig traan geplengd. Maar dat kwam niet zozeer door Janssens historische zege zelf, het was meer het gevolg van de manier waarop die overwinning werd gevierd. Zeer emotioneel dus, daar zorgde Koomen wel voor. Janssens vrouw Cora en dochtertje Karin, die aan de finish stonden van de slottijdrit, speelden daarin de hoofdrol. Het leverde de klassiek geworden uitspraak van Janssen voor de radio op: `Cora, ik heb de Tour gewonnen, meisje.' Janssen werd na zijn Tourzege van de ene op de andere dag bijzonder populair in Nederland. Tot dan had het publiek maar weinig op gehad met Janssen, ondanks diens niet geringe prestaties: wereldkampioen in 1964, eerste Nederlander winnaar van de groene trui in de Tour en overwinningen in verscheidene klassiekers. Maar na de zege in Vincennes gingen de remmen los. Het Olympisch Stadion in Amsterdam was bij de officiële huldiging bomvol en op het criterium de Acht van Chaam kwamen 140.000 mensen af om Janssen te bewonderen. Toen Janssen het jaar daarop als tiende eindigde in de Tour, werd hij weggehoond.

Dit is het derde deel in een serie over vreugde in en rond de sport.