Elk huis heeft zijn kruis

Onlangs kochten mijn vriend en ik een huis met een hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering. Wanneer ik overlijd, komt het huis vrij van hypotheek, en vice versa. Mijn vriend is getrouwd geweest en heeft twee kinderen uit zijn huwelijk. Wat ik mij afvraag is dit: wanneer mijn vriend overlijdt, is het huis dan helemaal van mij of valt het huis gewoon in de erfenis, waaruit de kinderen ieder een (kinds)deel krijgen? Wij hebben een samenlevingscontract en een testament. Mijn vriend heeft mij als enig erfgenaam benoemd en ik hem. De koopakte van het huis staat op ons beider naam en de hypotheek ook.

(E.D)

Het lijkt me geen gelopen race. De kinderen van uw vriend zijn zijn erfgenamen en hebben recht op een deel van zijn nalatenschap. Bestaat die alleen uit zijn helft van de woning (de andere helft is uw eigendom), dan hebben zij daar recht op. Ik vraag me af hoe uw vriend u als enige erfgenaam kan benoemen en zijn kinderen overslaat. Heeft hij wel een officieel testament? U kunt maar beter zo snel mogelijk naar een notaris gaan, samen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld