E-Life

De Nederlandse hiphop kwam tot voor kort het beste uit de verf in de zogeheten crossover variaties. Urban Dance Squad en Postmen leverden albums af die met gemak meekonden in de internationale voorhoede. De pure Engelstalige hiphop heeft echter lang het aura van kneuterige nederbeat gedragen. Onzin natuurlijk, voor wie wel eens verder keek dan zijn neus lang was. In ontelbare tot studio omgebouwde badkamers en gangkasten in Nederland wordt goeie underground hiphop gemaakt, die het echter nooit verder schopt dan een in eigen beheer uitgegeven cassettebandje dat op de rariteitenplank van de lokale platenzaak ligt te verstoffen. E-Life, de Rotterdamse rapper, is een van de weinigen die zich aan deze malaise heeft weten te onttrekken. Toen zijn debuut Eleven in 1999 verscheen, kreeg hij respect van de pers en verwierf hij de reputatie van Neerlands eigen gangsta rapper. Die hulde was terecht, want als geen ander verstaat E-Life de kunst om volkomen overtuigend het hiphop-vocabulaire aan te spreken. Zijn kennis van de verplichte slang is enorm, zijn flow en dictie zijn voorbeeldig. Dat zijn muzikale stijl af en toe wat zoetjes is mocht op Eleven de pret nog niet drukken. De Rotterdamse hiphop was tenslotte altijd al wat mellow.

De opvolger E=MC2 blijkt echter nog zoeter dan zijn voorganger. Qua teksten is het nog altijd gangsta rap – een genre dat overigens al lang schoolpleinmuziek geworden is en dag in dag uit op TMF te zien valt – maar muzikaal is het middle of the road hiphop met een ferme dosis professioneel klinkende, maar ronduit versleten West Coast invloeden. Dan gaan die poehaverhalen van de rapper toch een beetje wringen. Andere verplichte nummertjes over dochtertje lief en kameraadschap komen nog net redelijk uit de verf.

Ik heb sterk de indruk dat E-Life deze sound zeer weloverwogen heeft gekozen. Hij had zeggenschap over de productie, kent de hiphop op zijn duimpje en weet dus wat er aan nieuw geluid te koop is. Misschien mikt hij op de internationale markt, want dit album verschijnt in september ook in het buitenland. Maar in het oeverloze internationale aanbod van deze vorm van hiphop weet E-Life zich niet te onderscheiden, en ook heeft hij, zoals zovaak in dit genre, zijn eerste plaat niet kunnen evenaren.

E-Life, E=MC2; Edel Records, 0139572ENL