Die gauw gelooft, is gauw bedrogen

U zult het niet willen geloven, maar nu biedt al voor de tweede keer iemand uit Afrika mij per e-mail 15 procent van de lieve som van 21 miljoen Amerikaanse dollars aan. Ik hoef alleen maar even mijn bank, banknummer en dergelijke op te geven. De desbetreffende meneer zit in een vluchtelingenkamp en kan er daarom `even' niet bij. Zonderling is dat het deze tweede keer een andere meneer betreft, die in een ander land in een kamp zit. Ik word graag rijk natuurlijk en als het even kan snel, maar dit gaat me wat te ver. Mocht het toch nog wat worden, dan maak ik u graag een procentje over. Maar goed, hebt u een verklaring?

(B. van H.)

Al jarenlang proberen criminele organisaties vanuit enkele Afrikaanse landen (oudere) mensen in rijke landen op te lichten. Uw gegevens worden gebruikt om bijvoorbeeld contact te leggen met andere potentiële slachtoffers. Die krijgen dan bijvoorbeeld een brief of een rekening van u, zogenaamd. Meestal proberen ze met allerlei smoezen mensen een bedrag vooruit te laten betalen. Die 15 procent is de worst die men u voorhoudt. Het zijn slimme psychologen, en de wereld wil bedrogen worden. En dat lukt. Uit angst en schaamte doet men zelden aangifte.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld