Demente moeder tentoongesteld

Fotograaf Wouter Jansen uit Amsterdam verheft dit weekend zijn demente moeder tot kunstwerk. Hij zet haar, zijn broer en twee zussen neer in een strandhuisje op Texel en maakt dan foto's van dit familietafereel.

Jansens kunstwerk maakt deel uit van het project Cabanes, dat door de Texelse kunstenaarsgroep Waantij is georganiseerd. Bij Paal 12 op het Texelse strand transformeren zeventien kunstenaars ieder een strandhuisje tot kunstwerk, zodat er een kunstroute van een kilometer ontstaat.

Toen Jansen werd gevraagd iets met een strandhuisje te doen, zag hij meteen het beeld van zijn moeder aan zee. ,,Ze zit al jaren binnen en de plek waar ze vroeger het liefste kwam, was de zee. We zijn daar vroeger eindeloos vaak met haar geweest.'' Hij is van plan om een serie foto's te maken. ,,Onze moeder heeft effect op ons allemaal, zij brengt de samenhang in het gezin.'' Het plan van Jansen heeft wel tot discussie geleid in de familie. ,,We weten niet hoe ze reageert. We gaan er in ieder geval heen, en dan zien we wel. Het is een soort zoektocht.'' Jansen heeft toestemming gekregen van het verzorgingshuis waar zijn moeder verblijft.

De strandhuisjes op Cabanes zijn door de kunstenaars volledig onder handen genomen, van binnen en van buiten. Elk huisje heeft een andere invulling gekregen. Zo heeft Caroline Serton een doorzichtig huisje gecreëerd. Als mensen hierin staan is het net alsof ze zich in een schelp bevinden. Een andere kunstenaar, Klaas Koetje, heeft in een huisje tien marifoons geïnstalleerd, waarmee hij het scheepsverkeer rondom het eiland controleert.