Cito-toets een week eerder door slachtfeest

De Citotoets wordt dit schooljaar een week vervroegd wegens het Islamitische slacht- en offerfeest. De toets wordt dit jaar op 4, 5 en 6 februari afgenomen. Dit heeft het centraal instituut voor toetsontwikkeling (Cito) besloten. Volgens een woordvoerder kun je het kinderen niet aandoen om ze tijdens zo'n feest te toetsen.

Tijdens het slachtfeest vieren moslims het einde van de pelgrimage naar Mekka. Ze herdenken dat de engel Gabriël ervoor zorgde dat Ibrahim (Abraham) zijn zoon niet aan God offerde. Voor het feest wordt een dier, meestal een schaap, ritueel geslacht.

De Cito-toets wordt in het laatste jaar van de basisschool afgenomen en is, samen met het advies van de klasseleraar, de belangrijkste graadmeter voor het type middelbare school dat het kind aankan. 80 procent van de basisscholen doet mee aan de toets. Vorig jaar namen in totaal 160.000 leerlingen van 6.300 scholen deel.

Directeur Sylvie van den Akker van de J.P. Coen basisschool in Amsterdam maakt een week minder voorbereiding voor de Cito-toets voor de leerlingen niet zoveel uit. ,,De zomervakantie viel voor ons vroeg, dus zijn we al weer twee weken bezig. Voor kinderen in het midden van het land beginnen de scholen pas na het weekend. Voor hen is de tijd wél merkbaar krapper.'' Van den Akker vindt het goed idee van het Cito om de toets te vervroegen. Op de J.P.Coenschool zitten veel allochtone kinderen die het slachtfeest vieren.

Moestafa Khadiri, oudercoördinator van de J.P.Coenschool: ,,Tijdens het slachtfeest staat bij islamitische kinderen thuis alles in het teken van het feest. Er is veel bezoek en de kinderen gaan laat naar bed. Dat is absoluut een ongeschikt moment voor de toets.''

    • Sheila Kamerman