Camping ontruimd

De gemeente Horst aan de Maas heeft gistermiddag een illegale camping in het Noord-Limburgse dorpje America ontruimd. De gemeente maakte zo een eind aan ,,mensonterende omstandigheden'', waaronder een aantal legaal in Nederland verblijvende Polen is gehuisvest, zo liet een woordvoerder weten.

De zeventig Poolse bewoners van de camping werken via een uitzendbureau in de landbouw. Ze verbleven in de 28 in belabberde staat verkerende caravans op de camping. Zij hebben hun biezen gepakt en zijn met onbekende bestemming vertrokken.

Volgens de gemeente waren de hygiënische omstandigheden op de camping ellendig. Zij heeft de eigenaar bij herhaling gewaarschuwd iets aan de huisvesting te doen, maar na een laatste waarschuwing en inspectie vier weken geleden was er nog niets veranderd. Daarop besloot de gemeente gisteren samen met politie, brandweer en GGD in te grijpen. De gemeente vindt dat het uitzendbureau voor goede huisvesting van de Polen moet zorgen.

Burgemeester L. Frissen (CDA) van Horst aan de Maas zei gisteren dat minstens 25 uitzendbureaus Polen en Oost-Europeanen werven voor werk in landbouw, dienstverlening en industrie in Noord-Limburg en Brabant. ,,Veel daarvan zijn niet te traceren, zij houden zich bezig met koppelbaasachtige praktijken. De bonafide uitzendbureaus zorgen voor goede huisvesting, onder meer in bungalows. Maar de malafide stoppen die mensen in dit soort illegale gelegenheden.''