Brons

Als vandaag de laatste kaarten zijn gelegd op het WK in Montreal weten we wie de titels hebben gewonnen in de open series, bij de vrouwen en bij de senioren. In die laatste categorie doet het Nederlands team (Elly en Henk Schippers, Roald Ramer-Jan-Willem Bomhof) het meer dan uitstekend. Tijdens de kwalificatieronden bezette dit viertal voortdurend de eerste of tweede plaats. Volgende week hoop ik u iets moois te kunnen berichten. En misschien geldt dat ook wel voor de andere disciplines, waarin de teams van Anton Maas ('t Onstein) en Bep Vriend (regerend Europees vrouwenkampioen) nog steeds in de race liggen. Hier alvast een goed en instructief spel van de vrouwen:

W/Allen

♠ A 6 2

♡ B 8 4

♦ 10 8 3 2

♣ B 6 2

♠ V B 8 7 5 4

♠ 10 9

♡ H 5 3

♡ A 7 6 2

♦ A

♦V 6 5 4

♣ H 7 4

♣A V 5

♠ H 3

♡ V B 10 9

♦ H B 9 7

♣ 10 9 8 3

Na 1♠ - 2♠ - 2♠ - 3SA kwam Marijke van der Pas als zuid uit met ♣9 (belooft de tien, maar geen andere honneurs). De leider, Silvie Le Sur, won het aas en speelde ♠10 voor. Die kaart liet de verdediging houden. De volgende schoppen was voor de heer van Van der Pas, die naar ♦7 switchte voor het aas. Bep Vriend won de derde schoppen waarop zuid zich ontdeed van een verrassende ♡V. Waarom die kaart? Van der Pas wilde heel graag ruiten door ondanks het feit dat oost die kleur had geboden. Ze realiseerde zich goed dat de relatief hoge ♦7 misschien niet duidelijk genoeg was ('kleintje plaatje'), maar het afgooien van een potentiele slag in harten natuurlijk wel. Vriend wist wat haar te doen stond en speelde de juiste kaart na: ♦10. Het stelde NZ in staat hun drie legitieme ruitenslagen op te rapen. Grote winst voor Nederland, want op de andere tafel boden en maakten Femke Hoogweg en Wietske van Zwol 4♠.

Inmiddels is het WK tot op driekwart gevorderd. Nederland behaalde brons bij de senioren. Het goud ging naar het Canadees/Amerikaanse team Holt. De Nederlandse vrouwen werden in de halve finale hardhandig aan de kant geschoven door het Amerikaanse team Sanborn.