`Bedreigingen maken politici terughoudend'

De vele bedreigingen die politici na de moord op Pim Fortuyn hebben gekregen, beïnvloeden wat parlementariërs in het openbaar zeggen. Dat stelt Femke Halsema, Tweede-Kamerlid van GroenLinks. Ze is ervan overtuigd dat de meeste politici het nooit zullen toegeven, maar ze weet, ook uit eigen ervaring, dat die bedreigingen haar en haar collega's soms wel degelijk terughoudend maken.

Ook oud-minister van Economische Zaken Jorritsma, die drie weken na de dood van Fortuyn een brief met een kogel kreeg, zegt dat ze in die tijd ,,extra reden'' had om te denken: ,,Doe het maar even rustig aan, Jorritsma.''

Jorritsma zweeg tot nu toe over de bedreiging, omdat ze er zeker van was dat de dader aandacht in de media heerlijk zou vinden. Ze dacht dat zwijgen de enige manier was om er een eind aan te maken. ,,In die tijd hoefde ik niks. Ik hoefde niet in de krant. Misschien had ik anders nog wel gereageerd op plannen in de kabinetsformatie.''

GroenLinks is er tegen dat het licht in cellen van gedetineerden dag en nacht aan is, zoals aanvankelijk gebeurde bij de verdachte van de moord op Fortuyn, Volkert van der G. Maar Halsema twijfelde: moest ze dat ook hardop zeggen? Even dacht ze: ,,Laat maar lopen.'' Later kwam ze daarvan terug.

Mat Herben (LPF) vindt dat Halsema bezig is met ,,een campagne om te zeggen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt door de bedreigingen. De politie voor de deur is voor linkse politici vervelender dan voor mensen zoals ik, die de politie een warm hart toedragen.''

In de weken na de moord op Fortuyn kwamen er bij Binnenlandse Zaken meldingen binnen van tachtig dreigbrieven gericht aan politici, er waren zestig telefonische bedreigingen, vijfentwintig bedreigende e-mails en achthonderd e-mails met beledigende teksten.

Oud-PvdA-fractieleider Ad Melkert en GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller worden ook nu nog beveiligd. Rosenmöller is sinds 6 mei niet meer alleen op straat geweest.

Ook SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen blijkt te zijn bedreigd. Op de avond van de moord van Fortuyn, 6 mei, werd hij thuis opgebeld. ,,Dat was zo bedreigend dat mijn vrouw het huis uit is gegaan en mijn dochter naar haar vriendje.''

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 25