Alternatief bouwplan mét Zwarte Madonna

De oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad zijn er nu zeker van: de woonflat Zwarte Madonna kan blijven staan. Gisteren presenteerden de zeven partijen hun alternatief voor de sloopplannen van het college van burgemeester en wethouders.

De oppositie wil niet dat de ,,zeventien jaar jonge'' woonflat wordt gesloopt ten gunste van hoogbouw in het gebied tussen het stadscentrum en het Centraal Station. De zwartbetegelde flat, met daarin veel sociale huurwoningen, zou volgens collegeplannen moeten wijken voor onder meer de nieuwe onderkomens van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken.

GroenLinks, D66, Politieke Partij Scheveningen, Haagse Stads Partij, ChristenUnie/SGP, Socialistische Partij en Leefbaar Den Haag denken dat woning- en kantoorruimtegebrek anders kan worden opgelost. Een van de departementen kan bijvoorbeeld verhuizen naar een nieuw te bouwen kantoor voor het Centraal Station. Het ministerie dat daardoor leeg komt, wordt opgeknapt, waarna het tweede departement daar naartoe verhuist. Na een renovatie kan het tweede ministerie worden ingericht met woningen.

Wethouder Hilhorst (Stedelijke Ontwikkeling) gaf gisteren alleen een korte reactie op het plan. ,,Het bevat geen nieuwe gezichtspunten.'' De wethouder meent dat de oppositie niet alleen de Zwarte Madonna laat bestaan, maar ook veel stedenbouwkundige problemen van het gebied.

Volgende week zullen burgemeester en wethouders weer over een nieuwe versie van hun eigen plannen praten. De gemeente wilde eigenlijk vijf kantoorflats en woonflats bouwen. De totale kosten van die plannen bedroegen ongeveer 1,3 miljard euro. Omdat de rijksoverheid een begrotingsgat van enkele tientallen miljoenen euro's niet wilde dekken, moest het college de voornemens herzien.