AD trekt publicatie over Eberhard in

Het LPF-Tweede-Kamerlid Cor Eberhard heeft geen strafblad, zoals het Algemeen Dagblad eerder meldde. Dat heeft de krant vandaag zelf in een rectificatie op de voorpagina bekendgemaakt.

Eerder meldde het AD dat Eberhard in 1993 zou zijn veroordeeld wegens diefstal, valsheid in geschrifte en vernieling. De krant baseerde zich daarbij, aldus een hoofdredactioneel commentaar, op drie vertrouwelijke bronnen die dit ,,onafhankelijk van elkaar'' wisten te melden.

Uit een onderzoek van een recherchebureau in opdracht van de LPF is inmiddels gebleken dat er wel aangifte tegen Eberhard is gedaan, maar dat hij nooit is vervolgd. Volgens het hoofdredactionele commentaar hebben de bronnen ,,de begrippen `aangifte' of `vervolging' (...) verward met `veroordeling'''. De krant biedt in het commentaar zijn excuses aan. ,,We hadden dit niet moeten publiceren'', zei hoofdredacteur Oscar Garschagen tegen het ANP.

Na de publicatie in het AD stelde het fractiebestuur van de LPF Eberhard voor twee weken op non-actief. Hij kreeg die periode de tijd om zijn onschuld te bewijzen. Eberhard gaat er vanuit dat zijn fractie de kwestie nu ook als afgedaan beschouwd. HIj houdt er wel rekening mee dat enkele fractiegenoten nog schriftelijke bewijzen zullen verlangen. Om die reden heeft hij bij zijn woonplaats Amstelveen een verklaring omtrent het gedrag aangevraagd, zo zei hij gisteravond desgevraagd. LPF-fractieleider Wijnschenk was onbereikbaar voor commentaar.

Eberhard gaat wel het AD aanklagen wegens smaad en een schadeclaim eisen. Hij wil dat bedrag in de partijkas storten. Er lopen ook nog strafklachten tegen de krant, de journalist die het verhaal maakte, en een tegen een ,,onbekende dader'' die informatie uit het politiedossier van Eberhard zou hebben doorgespeeld aan de pers.