Traumaheli mag vliegen

De traumahelikopter van het Radboudziekenhuis in Nijmegen blijft in de lucht. De Raad van State bepaalde eerder deze week dat eerst geluidsnormen moeten worden opgesteld, voor het toestel weer mag vliegen. Het rechtsorgaan stelde met deze uitspraak twee milieu-organisaties en een omwonende van het ziekenhuis in het gelijk. Zij klagen over geluidsoverlast van de traumahelikopter die sinds maart 2001 in Nijmegen is gestationeerd.

De provincie Gelderland had in de milieuvergunning voor het ziekenhuis niets vastgelegd over de geluidsoverlast, omdat het moeilijk vast is te stellen wanneer de helikopter uitrukt en dus zijn geluid produceert. De Raad van State wil dat dit beter onderzocht wordt en geeft de provincie hiervoor zes maanden de tijd. Om de helikopter in de tussentijd toch te laten vliegen stelt de provincie een gedoogbeschikking op. ,,Het maatschappelijk belang is te groot om de helikopter om procedurele redenen aan de grond te laten staan'', zegt een woordvoerder van de provincie. De traumahelikoper brengt medici met apparatuur naar ongevallen met ernstig letsel. De traumahelikopter van het Radboudziekenhuis bestrijkt een gebied met 4,5 miljoen inwoners.