Tovervakantie met kaartspel `Magic'

Veel jongens vinden het `magische' kaartspel Magic zo leuk, dat ze het meenemen met vakantie naar het buitenland en daar kinderen zoeken die het met hen willen spelen. Met een grote rugzak vol kaarten stond afgelopen dinsdag een 12-jarig Duits jongetje om half twee in de spellenwinkel `The Gamekeeper' in Amsterdam. Bij de toonbank bladert hij wat in de map met Magic-kaarten. ,,Komen er nog jongens om te spelen?'', vraagt hij in het Engels aan de man achter de toonbank, Frits van Varik (36), zelf ook een verwoed Magic-speler.

Frits weet het niet. De scholen in Amsterdam zijn net weer begonnen. De jongen besluit te wachten. Hij komt uit Keulen, en is met vakantie in Nederland. ,,Vorig jaar heb ik deze winkel ontdekt, en ik ben nu teruggekomen om hier te Magic te spelen'', vertelt hij. In een hoek van de winkel staat namelijk een grote speeltafel, waar je op doordeweekse dagen na schooltijd jongens van 10 tot 19 jaar kunt aantreffen die Magic spelen. En in het weekend zitten ze er al zodra de winkel open is. Ook afgelopen vakantie zag je jongetjes van openings- tot sluitingstijd het toverkaartspel doen, als oude kereltjes die zitten te klaverjassen in het bejaardentehuis.

Wat is dan dat Magic, dat `magische' kaartspel, dat wereldwijd steeds meer jongens in zijn ban houdt?

Magic is een kaartspel dat in 1993 door een wiskundeleraar in Amerika, Richard Garfield, bedacht is. Hij hield van spellen met draken en tovenaars. Vandaar dat hij een kaartspel ontwikkelde vol figuren met toverkrachten, elven, tovenaars en andere magische wezens. Op de kaarten zijn ze afgebeeld. Ze hebben allemaal hun eigen toverkracht-punten en mogelijkheden, die op de kaarten worden beschreven.

Je kunt Magic met zijn tweeën spelen, maar ook met meer mensen. Ieder heeft zestig kaarten met magische wezens en ook landjes waarin die wezens wonen, Zonder die landjes hebben de wezens geen magische energie - die energie heet in het kaartspel mana. Iedere speler begint met 20 levenspunten. De bedoeling is dat je je tegenstander zo snel mogelijk van zijn levenspunten berooft met je magische wezens en betoveringen. Als de ander nul levenspunten heeft, is het spel uit. Maar je weet van te voren niet precies welk magisch wezen je van jouw stapeltje kaarten pakt. Daardoor weet je niet welke magische krachten je hebt en dus ook niet hoeveel punten je precies van je tegenstander af kunt snoepen. Bovendien kan je tegenstander ook je aanval blokkeren met zijn magische krachten en toverwezens. In twintig minuten kan een spelletje uit zijn.

Wat Magic volgens spelers zo spannend maakt, is dat je zelf je selectie kaarten (je `deck') kan samenstellen uit wel honderden verschillende kaarten vol rare wezens en eigen krachten. Die series hebben namen als `The Judgement', `The legend' of `The Torment'.

In heel Nederland, en ook in heel Europa zijn er winkels waar kinderen, maar voornamelijk jongens, het Magic kaartspel doen. En niet alleen kinderen doen het, volwassenen ook – zoals Frits van Varik. Zo was er afgelopen week in Sidney het wereldkampioenschap Magic, en twee maanden geleden werd in Amsterdam het Europees kampioenschap gehouden met zo'n 500 deelnemers. ,,Nederland is een goed Magic-land, met een brede top, van 10- tot 68-jarigen,'' zegt Frits van Varik.

Op campings in Frankrijk en Spanje zijn afgelopen zomer ook veel potjes Magic gespeeld, bijvoorbeeld op een camping bij het Franse gehucht Var, waar veel Nederlandse kinderen hun Magickaarten bij zich hadden. Als ze ze niet hadden, mochten ze die lenen van vakantievriendjes. De gesprekken gingen bijna de hele dag over de krachten van de magische wezens op de kaarten. En bij uitstapjes naar dorpen en steden letten zulke jongetjes altijd op winkels waar Magic wordt verkocht. Een stad waar geen Magic te koop is, is geen goede vakantiestad. Gelukkig was er in Barcelona een winkel, Black Lotus, waar hordes Spaanse jochies iedere dag Magic zaten te spelen, zodat jonge Nederlandse vakantiegangers zo aan konden schuiven om mee te doen. Dat was pas echt vakantie.

Speel je Magic? Heb jij het ook in de vakantie gedaan? Met welke kaart kun je het beste winnen? En waarom spelen meisjes geen Magic ?Schrijf het aan: Kinderpagina NRC Handelsblad, Postbus 3372, 1001 AD Amsterdam. E-mail: cs@nrc.nl