Topmannen bank zitten het langst

Als bestuursvoorzitter op zoek naar een werkplek waar je zeker tien jaar kan zitten? Richt het vizier dan op financiële dienstverleners. Bij banken en verzekeraars zitten topmannen het langst op het pluche – gemiddeld 10,3 jaar.

Wie geen trek heeft om een decennium vastgeklonken te zitten aan zijn fauteuil kiest voor een telecombedrijf. Daar houden bestuursvoorzitters het gemiddeld vier jaar vol, korter dan welke branche dan ook.

Dit blijkt uit onderzoek van Booz Allen & Hamilton dat is gepubliceerd in het tijdschrift Strategy & Business. Het adviesbureau onderzocht het carrièreverloop van bestuursvoorzitters van de 2.500 grootste beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd.

Booz Allen concludeert uit de studie dat het verloop van bestuursvoorzitters stijgt. Ten opzichte van 1995 is het aantal wisselingen met een factor anderhalf toegenomen. Daardoor wordt het leven aan de top steeds korter. In 1995 zat een bestuursvoorzitter nog gemiddeld 9,5 jaar op zijn stoel. In 2001 is dat gedaald tot 7,3 jaar.

Belangrijkste oorzaken zijn fusies, waarbij een van de topmannen van het toneel verdwijnt, en de prestaties van de voorman. Wie zijn financiële doelstellingen niet haalt, vliegt er tegenwoordig sneller uit. Want, zo verklaart Booz Allen, aandeelhouders willen nu rendement, niet straks.

Daarom hebben topmanagers volgens het bureau geen keus zoals de Griekse strijder Achilles die nog had: de keuze tussen een kort, glorieus of een lang, onbeduidend leven. Bestuursvoorzitters moeten excelleren, anders houdt het werkend leven snel op.