Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Prinses Irene die de duurzaamheidsconferentie van de VN in Johannesburg bezoekt praat over de natuur en pleit voor het herontdekken van natuurwonderen zoals het uitkomen van bloemen in de lente. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor de documentaire Tara over het omstreden oud-lid van de Groenlinksfractie in Tweede Kamer Tara Singh Varma en een gesprek met Jeltje van Nieuwenhoven over de bezinningsdagen van de PvdA-fractie. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

September des Schreckens - Anschlag aus heiterem Himmel. Over de terroristische aanslagen op Amerika op 11 september van het vorig jaar met een reconstructie en ooggetuigenverslagen. Ook president Bush en de minister van defensie Rumsfeld beschrijven hun beleving van die dag. ARD, 21.45-22.53u.

De kracht van de macht. Portret van Helmut Kohl die in 1982 Helmut Schmidt opvolgde en helemaal niet zo populair was als zijn voorgangers. Na de val van de Muur kreeg hij de kans om zich in een herenigd Duitsland te profileren als patriot van het verenigd Europa. Canvas, 22.50-23.35u.

SPORT

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd om de Europese Super Cup tussen UEFA Cup-winnaar Feyenoord en Champions League-winnaar Real Madrid. Oud-voetballer en coach Ruud Gullit analyseert de wedstrijd. Ned.2, 19.55-23.05u.

FILM

Junior (Ivan Reitman, 1994, VS). Wetenschappelijk minder sterk onderbouwde komedie waarin proefkonijn Arnold Schwarzenegger zwanger is. Hij trekt vrouwenkleren aan en moet al snotteren om de eerste de beste sentimentele tv-reclame. Met Danny DeVito als gynaecoloog en Emma Thompson als klunzige wetenschapster. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Wild Wild West (Barry Sonnenfeld, 1999, VS). Kenneth Branagh is een beenloze schurk en Will Smith en Kevin Kline zijn de detectives in even grootschalig als infantiel westernspektakel. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1977, VS). Populaire oorlogsavonturenfilm, naar bestseller van Jack Higgins, waarin nazi's een Engels dorpje infiltreren teneinde Churchill te ontvoeren. Met Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasance. V8, 20.30-22.50u., met reclame.

. The Postman Always Rings Twice (Bob Rafelson, 1981, VS). Vierde, meest getrouwe en uiterst zinnelijke verfilming van roman van James Cain zakt gaandeweg af tot een levenloze larmoyante tragedie. Door seksuele honger gevoede relatie tussen serveerster Jessica Lange en oplichter Jack Nicholson leidt tot moord op bedrogen, Griekse echtgenoot. Net5, 22.25-0.40u., met reclame.

. En kaerlighedshistorie / Kira's Reason - A Love Story (Ole Christian Madsen & Mogens Rukov, 2001, Denemarken). Drama is wel omschreven als een Dogma-tegenhanger van A Woman under the Influence (John Cassavetes, 1974). Over de moeizame thuiskomst van een uit een psychiatrische inrichting ontslagen echtpaar. Ned.3, 23.17-0.45u.

. Lek (Jean van der Velde, 2000, Nederland). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.35-1.15u.

1492: The Conquest of Paradise (Ridley Scott, 1992, VS). Gérard Depardieu als ontdekkingsreiziger Christopher Columbus in ambitieuze avonturenfilm. Hij komt uit de bus als een dromerig type, die tegelijk geslepen kan zijn en het geweld niet schuwt. VRT, 23.50-2.30u.

52 Pick up (John Frankenheimer, 1986, VS). Thriller waarin self-made zakenman Roy Scheider zijn afpersers spectaculair tegen elkaar uitspeelt, lijkt op een met geweld opgepepte tv-serie maar treft precies de juiste, groezelige toon van oude harde gangsterfilms als Point Blank en The Killers. Ook met Ann-Margret, Vanity. V8, 23.55-1.50u., met reclame.

RADIO

Radio urbania. Gesprek met presentatrice Aldith Hunkar die in het nieuwe televisieseizoen het gezicht van de NPS wordt. Zij zal NPS-Jazz, de Avond van de Korte Film en het nieuwe (binnenland)programma Gewest presenteren. 747AM, 18.30-19.00u.

De avonden. Zangeres en multi-instrumentaliste Fay Lovsky praat over de geluiden, stemmen en muziekjes uit haar jeugd. Na elven een gesprek met tekenaar en schilder Jaap Nieuwenhuis over zijn illustratiewerk, zijn docentschap aan de academies van Groningen en Kampen en zijn echtgenote, de in 2000 overleden schilderes Paula Thies. 747AM, 22.02-24.00u.