Premier Japan naar president Noord-Korea

De Japanse premier Junichiro Koizumi reist half september naar Noord-Korea voor de eerste ontmoeting ooit tussen de leiders van de twee landen. Dit heeft de woordvoerder van Koizumi vandaag bekend gemaakt.

Berichten in de Zuid-Koreaanse krant Munhwa Ilbo dat de president van Noord-Korea, Kim Jong-il, tijdens de Aziatische Spelen een langverwacht tegenbezoek aan Zuid-Korea zal brengen, worden door Zuid-Koreaanse regering tegengesproken. Wel maakte Noord- en Zuid-Korea vandaag bekend overeenstemming te hebben bereikt over het voltooien van de spoorlijn tussen beide landen.

Het belangrijkste struikelblok voor de Japanse regering voor het aangaan van relaties met Noord-Korea is de verdenking dat Noord-Korea in de jaren zeventig en tachtig elf Japanners heeft ontvoerd. Zij zouden nog steeds in Noord-Korea worden vastgehouden. Noord-Korea heeft deze beschuldiging altijd ontkend, maar recentelijk bekende de ex-vrouw van een lid van het Japanse Rode Leger dat ze in 1983 heeft geholpen om de studente Keiko Arimoto onder valse voorwendselen van Londen naar Noord-Korea te lokken. Noord-Korea steunt het – niet meer actieve – Rode Leger en herbergt nog altijd een aantal leden van de organisatie. Premier Koizumi zei vandaag dat hij bij zijn bezoek aan Pyongyang een oplossing voor de kwestie zal proberen te vinden.

Het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCNA weet de ,,abnormale relatie'' tussen de twee landen vandaag aan het ,,falen van het bereiken van overeenstemming over historische kwesties''. Noord-Korea dringt aan op herstelbetalingen voor de Japanse annexatie van Korea van 1910 tot 1945. Japan ging in de jaren zestig relaties aan met het kapitalistische Zuid-Korea, maar niet met het communistische noorden, dat formeel nog altijd in staat van oorlog is met het zuiden. De Koreaanse Oorlog (1950-1953) werd met een wapenstilstand afgesloten. De relatie tussen Japan en Noord-Korea bereikte een dieptepunt toen Noord-Korea in 1998 een test met een ballistische raket deed. De raket vloog over Japan heen en kwam in de Stille Oceaan terecht.

Japan zocht pas in juni 2000 toenadering tot Pyongyang na het baanbrekende bezoek van de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung aan Noord-Korea. Kim Dae-jung streeft ontspanning na met het noorden, maar zijn inspanningen worden bemoeilijkt door wispelturigheid van de Noord-Koreaanse regering en de vijandige houding van de Amerikaanse regering. De Amerikaanse president George Bush heeft Noord-Korea ingedeeld bij de `As van het Kwaad'. Koizumi zei vandaag echter dat Bush en Kim hun steun hebben uitgesproken toen hij hen telefonisch inlichtte over zijn bezoek. Het herstel van de spoorverbinding tussen noord en zuid, waarover vandaag in Seoul een akkoord werd bereikt, was eigenlijk al beklonken tijdens de topontmoeting in 2000. Zuid-Korea heeft de spoorlijn van Seoul tot aan de zwaarbewaakte grens reeds hersteld, maar werkzaamheden aan de noordelijke kant hebben op zich laten wachten. In ruil voor de hernieuwde instemming van Noord-Korea, levert het zuiden 400.000 ton rijst op krediet. Door een falende economische structuur leidt de bevolking van Noord-Korea grote honger en is zij al jaren afhankelijk van voedselhulp.