Palahniuk schept hoofdpersoon uit voorhuid van Jezus

Hoewel de hoofdpersoon in Choke lange tijd in de veronderstelling leeft dat hij geboren is uit het genetisch materiaal van de voorhuid van Jezus, zet Chuck Palahniuk – vooral bekend van het verfilmde boek Fight Club – ook deze keer weer een antiheld neer. Dat Victor Mancini de tweede zoon van God op aarde zou zijn, is niet echt te hopen wanneer je bedenkt dat we hier te maken hebben met een uit de mond ruikende, van school getrapte seksverslaafde.

Toch schuilt er ook wel iets goeds in deze jongen: hij werkt in een themapark dat het leven anno 1734 moet uitbeelden. Met zijn salaris betaalt hij de rekening van het tehuis waar zijn aan Alzheimer lijdende moeder ligt – een vrouw waar hij niet de meest dierbare herinneringen aan heeft. Om dit salaris enigszins aan te vullen, houdt Victor er bovendien de eigenaardige gewoonte op na om in restaurants te doen alsof hij in zijn eten stikt. Altijd is er wel iemand die de Heimlich-manoeuvre weet toe te passen. Een methode om mensen het idee te geven dat ze helden zijn en dat hun leven zin heeft. Victor houdt er bovendien de nodige cheques aan over, nadat hij aan de reddende engelen zijn treurige leven uiteen heeft gezet.

Hoewel Victor zich voortdurend afvraagt `What would Jesus Not do?' komt het antwoord elke keer vanzelf: Hij zou niet de nodige affectie zoeken in de Heimlich-manoeuvre of een eigen wereld creëren anno 1734, maar een wonder verrichten voor zijn demente moeder. Hoewel Victor dat laatste ook probeert, pakt het in zijn geval allemaal wat anders uit.

De plot van Choke is ingenieus en zeer humoristisch. De lezer moet zich dan ook aan de waarschuwing waarmee Palahniuk de roman opent – een langzamerhand wat uitgekauwde truc (`If you're going to read this, don't bother') – niet veel gelegen laten liggen.

Chuck Palahniuk: Choke

Vintage, 293 blz. €14,50