Ook tegen Real was Moulijn `een beetje heilig'

Feyenoord speelt vanavond in Monaco om de Super Cup tegen Real Madrid. In 1965 stonden de ploegen elkaar in Rotterdam naar het leven, nadat Vicente Miera een schop uitdeelde aan Coen Moulijn.

Toen voetbal nog weleens een onschuldig spelletje leek, uitte Bob Spaak zijn verontwaardiging. De commentator van de NOS deed in september 1965 rechtstreeks verslag van het Europa-Cupduel tussen Feyenoord en Real Madrid. Ter hoogte van de middenlijn kreeg Coen Moulijn een schop van Vicente Miera. De Rotterdamse linksbuiten ging in de tegenaanval op de Spaanse rechtsback en kreeg daarbij de hulp van zijn ploeggenoten. Er vond een wilde achtervolging plaats.

Het integrale verslag van Spaak behoort tot de hoogtepunten in de Nederlandse sportjournalistiek. De keurige verslaggever was niet gewend aan geweld op de velden. Hij was niet de enige. Voorzitter Cor Kieboom van Feyenoord sprak na afloop zijn afkeuring uit. Het commentaar van Spaak luidde als volgt: ,,Hé, hé, hé, hé, dat is toch wel ... Hé Coen, hé Coen, beheers je, alstublieft. Jongens, jongens, dit kan toch niet, dit kan toch niet. Wat een afschuwelijke vertoning.''

Moulijn weet zich 37 jaar later het voorval met Miera nog goed te herinneren. Hij komt met een bekentenis. ,,Hij gaf me een halve doodschop vlak onder de knie, maar niet zo hard als het leek. Ik maakte overdreven theater en duikelde een paar keer extra over het gras. Toen ben ik in de achtervolging gegaan. Dat had waarschijnlijk met de spanning van de wedstrijd te maken. Ik wist dat ik hem niet kon inhalen, maar kreeg steun van de zware jongens. Ik was zelf in geen velden of wegen te zien.''

Moulijn was klein van stuk en bovendien de publiekslieveling in de Kuip. In de jaren zestig en zeventig stroomde het stadion al vol als hij bij wijze van spreken ging klaverjassen op de middenstip. Zijn beroemde schijnbeweging – dreigen binnendoor en passeren buitenom – zette iedere verdediger op het verkeerde been. De Spanjaard Miera werd horendol van de Rotterdamse draaitol en maakte een professionele overtreding. Dat was tegen het zere been van de andere Feyenoorders.

,,Coen was een beetje heilig'', zegt zijn oud-ploeggenoot Hans Kraay die eerst ontkent bij het opstootje betrokken te zijn geweest maar later begint te twijfelen aan zijn selectieve geheugen. Kraay werd in de eerste helft door de Real-speler Pachin in het gezicht geraak en speelde de wedstrijd na een langdurige behandeling in de kleedkamer, waar zijn hoofdwond met vier krammetjes werd gehecht, met een bandage uit. ,,Toen Coen werd geraakt, stond ik aan de andere kant van het veld. Heb jij dan iemand met een hoofddoek door het beeld zien rennen?''

Volgens de lange en sterke verdediger Kraay hoefde Moulijn maar even geraakt te worden, of de zware jongens kwamen in actie. ,,Coen had een status aparte. Iedereen moest met zijn poten van hem afblijven. Onbegrijpelijk, achteraf. Ik kan me er nog voor schamen. Spaak had natuurlijk gelijk met zijn commentaar. Maar op dat moment sloegen de stoppen door. Als Coen een schop kreeg, keek hij altijd vragend achterom met een blik van: waar blijven jullie?''

Het onbeduidende Feyenoord won de thuiswedstrijd tegen het grote Real met 2-1, maar verloor de return in Madrid met 5-0. Moulijn had een persoonlijk succesje geboekt. Terwijl aan de andere kant van het veld Gento, de beste linksbuiten ter wereld speelde, verwierf Moulijn internationaal aanzien.

    • Jaap Bloembergen