Onzekerheid in Japan

De economie in Japan blijft stagneren. De Japanse regering publiceerde vanochtend weliswaar een onverwacht sterk groeicijfer voor het tweede kwartaal, maar moest tevens de economische groei voor de eerste drie maanden van 2002 drastisch naar beneden bijstellen. Economen zijn er daardoor niet zeker van dat Japan definitief de weg naar economisch herstel is ingeslagen.

In het tweede kwartaal nam het Japanse bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten, 0,5 procent toe ten opzichte van het kwartaal ervoor en 1,9 procent op jaarbasis. In de eerste drie maanden was er echter geen groei en op jaarbasis zelfs een krimp van 0,1 procent, terwijl eerdere ramingen nog wezen op een groei van 5,7 procent op jaarbasis.

Door de nieuwe cijfers bleek de Japanse economie in het tweede kwartaal voor het eerst in vijf kwartalen te zijn gegroeid. Maar de basis is wankel. De economie drijft vooral op de export naar de Verenigde Staten en de rest van Azië. De export nam in de periode april-juni 5,8 procent toe, maar de vrees bestaat dat de export alweer te lijden heeft onder een sterkere yen ten opzichte van de dollar.

Ook daalde de industriële productie van Japan in juli met 0,4 procent ten opzichte van juni.