Nederland knooppunt drugssmokkel

Nederland blijft de belangrijkste doorvoerhaven van verdovende middelen in Europa. De route gaat via de Antillen. Het is tevens de belangrijkste producent van xtc in de wereld.

Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de Britse National Criminal Intelligence Service (NCIS), de overkoepelende criminele inlichtingendienst, en uit gegevens van de federale Amerikaanse Drugs Enforcement Agency (DEA).

Volgens de DEA wordt 80 procent van alle xtc in de wereld geproduceerd in Nederlandse en ,,in mindere mate'' in Belgische laboratoria, met chemicaliën die uit Azië worden ingevoerd.

Nederland is ook, met Spanje, knooppunt voor de cocaïnehandel in Europa, staat in het rapport UK Threat Assessment 2002 van de NCIS. In de editie van het jaar 2001 werd hetzelfde geconstateerd. Voor dit jaar staat er: ,,Nederland speelt een rol van betekenis als toegangspoort van de Europese Unie voor cocaïne uit Zuid-Amerika, via de lucht en de zee, en als distributiepunt voor cocaïne die in Spanje de EU binnenkomt.''

In rapporten van de DEA wordt gewezen op de rol van de Nederlandse Antillen bij de cocaïnesmokkel. Vissersbootjes, speedboten en vliegtuigjes uit Colombia en Venezuela leveren de drugs af op of bij de Nederlandse eilanden. Het toeristenverkeer `dekt' daarbij de export naar Nederland. Cocaïne is het belangrijkste doorvoerartikel, maar ook inmiddels worden ook andere drugs zoals heroïne en marihuana via de Antillen naar Europa gesmokkeld.

Het cocaïnetransport van Nederland naar Groot-Brittannië wordt volgens het NCIS-rapport vaker verzorgd door Britten dan door Colombiaanse criminelen. ,,De meeste van deze Britse criminelen kopen ook een grote verscheidenheid aan andere drugs in Nederland, via tussenpersonen in Nederland.''

Volgens de Britse inlichtingendienst wordt de relatie tussen Zuid-Amerikanen, Spanjaarden, Nederlanders, Britten en andere criminelen steeds ingewikkelder en wordt de bestrijding van deze drugssmokkel steeds lastiger. Internationale drugsorganisaties zoeken steeds vaker direct contact met Nederlandse leveranciers. Ze nemen steeds grotere partijen drugs af, zonder daarbij tussenpersonen in te schakelen, om de winstmarge te vergroten.

In de xtc-handel krijgen Nederlandse bendes gezelschap van Israëlische drugshandelaren, ,,soms bestaand uit Russische emigranten''. Zij hebben de handen ineen geslagen, volgens het Britse rapport, en smokkelen de xtc naar de Verenigde Staten.