Naar school

`Eet je koekbotjes eens op!', zegt mama. ,,En schiet een beetje op, we moeten zo gaan!''

,,Ik heb geen honger'', zegt Rintje. ,,M'n buik doet pijn.''

Mama legt haar poot op Rintjes kop. ,,Je voelt niet erg warm aan'', zegt ze. ,,Koorts heb je in ieder geval niet!''

,,Kan ik niet morgen beginnen met school?'', vraagt Rintje. ,,Ik heb echt nog geen zin!''

,,Alle hondjes beginnen vandaag'', zegt mama. ,,Bovendien leer je de nieuwe juf kennen, dat is juist spannend!''

,,Ik kan haar morgen toch ook leren kennen?'', zegt Rintje.

,,We gaan nu'', zegt mama. ,,Niet verder zeuren, je zal zien dat je het heel leuk vindt!''

Mama pakt Rintjes tas en bindt die achterop haar fiets. Dan pakt ze Rintje en zet hem in de grote mand voorop. Rintje vindt het altijd heerlijk op de fiets. Zeker als mama lekker hard gaat. Dan wapperen zijn oren in de wind. Maar vanochtend vindt hij zelfs de fiets niet fijn. Een nieuwe juf, denkt hij, ik wil gewoon mijn oude juf, die was lief en maakte altijd grapjes.

,,Straks wordt mijn buikpijn heel, heel erg in de klas en moet ik naar het ziekenhuis!'', zegt Rintje.

,,Dat zal wel meevallen'', zegt mama. ,,Als je al je vriendjes weer ziet, gaat het vanzelf over!''

Als ze bij de school zijn aangekomen tilt mama Rintje uit de mand. ,,Daar zie ik Tobias en Henriette al!'', zegt ze.

Rintje zegt mama gedag en sloft naar zijn vrienden.

,,Wat zie jij er bleekjes uit!'', zegt Henriette.

,,Ik ben ook vreselijk ziek'', zegt Rintje. ,,Maar ik mocht niet thuisblijven van mijn moeder!''

,,Wat heb je dan?'', vraagt Tobias.

,,Hele rare buikpijn'', zegt Rintje. ,,Ik heb het ook als ik naar de tandarts moet!''

,,Ha!'', gilt Henriette. ,,Je bent gewoon zenuwachtig, je bent bang voor de nieuwe juf!''

,,Heus niet!'', zegt Rintje. ,,Ik ben nooit bang!''

Maar diep in zijn hart weet hij dat Henriette gelijk heeft, hij wil eigenlijk geen nieuwe juf.

DINGDONG. De schoolbel gaat.

,,Kom snel!'', zegt Henriette. ,,Dan kunnen we vooraan in de klas gaan zitten!'' Samen met Tobias rent ze naar binnen. Rintje hobbelt er achteraan. Als ze bij hun klas zijn ziet Rintje de nieuwe juf staan. Ze is heel lang en dun en ze trilt een beetje. Oei, denkt Rintje, een hazewindhond, die zijn meestal erg streng.

,,Goedemorgen'', zegt de juf als iedereen zit. ,,Ik ben jullie nieuwe juf, mijn naam is Isodora Wijskop, en wie zijn jullie?''

Juf Wijskop zet een grote bril op en pakt de lijst met namen. ,,Steek je poot op als ik je naam noem, dan weet ik wie bij welke naam hoort!''

Als de laatste naam is voorgelezen loopt juf Wijskop naar het schoolbord. Ze klapt het open. Op het bord staat een groot woord geschreven. VAKANTIE. Rond het woord heeft juf allemaal zonnetjes getekend.

,,Zo'', zegt juf Wijskop. ,,Nu mag iedereen vertellen wat hij in de vakantie gedaan heeft!''

,,Ik wil beginnen!'', zegt Henriette. ,,Dat is goed'', zegt de juf. Henriette vertelt een prachtig verhaal over een reis naar China. Dat ze gelogeerd hadden bij een tante van moeder Pekinees, met lange zwarte vlechten. Dat ze haar niet konden verstaan. En dat ze heel gek eten hadden. Soep met lange slierten.

Wat een leugenbeest, denken Tobias en Rintje, ze was gewoon mee naar

Italië! Dan volgen er nog meer verhalen van de hondjes uit de klas. Het zijn mooie verhalen, denkt Rintje, maar eigenlijk moet ik ontzettend nodig plassen. Zal ik mijn poot opsteken en het vragen of wachten tot de pauze? Ik durf het niet, ik wacht wel tot later, denkt hij. Er volgen nog meer vakantie-verhalen. Maar Rintje moet alleen nog maar denken aan plassen. Als ik het maar volhoud tot de pauze, denkt hij.

,,En Rintje?'', hoort hij juffrouw Wijskop zeggen. ,,Wat heb jij meegemaakt?''

,,Plassen'', zegt Rintje. ,,Ik moet plassen!'' Alle honden in de klas moeten lachen. ,,Rintje moet plassen in de vakantie!'', roepen ze, ,,Haha!''

,,Ga jij maar plassen'', zegt juf Wijskop. Rintje loopt snel naar deur. Maar het is al te laat. Hij kan het niet meer ophouden. Voor de deur doet hij een grote plas. Nu lachen alle honden nog harder.

,,Rintje heeft in de klas gepiest!'', roepen ze.

Juffrouw Wijskop komt naar hem toe. ,,Het geeft niks'', zegt ze. ,,voortaan moet je gewoon gaan plassen, je hoeft niet te wachten tot de pauze!''

Rintje gaat weer in zijn bank zitten. Hij durft bijna niet meer naar de andere honden te kijken.

,,Vertel nu je vakantieverhaal maar!'', zegt juf.

Rintje begint aan zijn verhaal. In het begin stottert hij een beetje maar al snel gaat het beter. Hij vertelt het verhaal van de zoekgeraakte koffers. En ook dat ze die pas na een paar dagen terugkregen. En natuurlijk ook over de Italiaanse familie krekel die was meegereisd in zijn koffer. Over de prachtige concerten die de krekels elke avond gaven.

,,Wat een leuk verhaal'', zegt juf Wijskop. ,,Maar nu is het pauze, tijd om lekker buiten te spelen!''

Meer over Rintje op www.Rintje.nl

    • Sieb Posthuma