Met paspoort naar het zwembad

Zwemmers die ouder zijn dan twaalf jaar, moeten zich vanaf maandag nu ook in de Utrechtse zwembaden kunnen legitimeren. De gemeente Utrecht heeft dit besloten om een eind te maken aan de overlast die verschillende groepen, veelal Marokkaanse jongeren, veroorzaken in de drie Utrechtse zwembaden. Nijmegen en Amsterdam gingen Utrecht voor.

De maatregel komt bovenop het verscherpte politietoezicht, dat deze zomer al is ingevoerd. Volgens bedrijfsleider S. Rasing van Aquacenter Den Hommel bleef het aantal incidenten in zijn zwembad de afgelopen maanden beperkt tot tien. ,,We streven echter een ideaal na, en dat is géén incidenten. Daarom willen we weten wie we in huis hebben''.

De legitimatieplicht is volgens Rasing ook ingevoerd om mensen met een zwembadverbod effectief buiten de deur te kunnen houden. Per zwembad gaat het volgens Rasing om een groep van een tiental jongeren die de boel verstieren.

De legitimatieplicht is overigens niet het enige middel dat Urecht in de strijd werpt tegen de overlast. De lastige jongeren worden ook gestimuleerd mee te doen aan wijkactiviteiten om ze uit het zwembad en van de straat te houden.

Vorig jaar al had een zwembad in Nijmegen een legitimatieplicht ingevoerd. Het zwembad had last van een groep jongens en meisjes, die anderen het zwemmen onmogelijk maken. De directie had een legitimatieplicht ingesteld voor jongens tussen de 12 en 21 jaar. De directie heeft al zo'n twintig jongeren de toegang ontzegd.

Ook in zwembaden in en rond Amsterdam zijn onlangs verboden ingesteld. Vorige maand werd 49 lastige jongeren de toegang ontzegd. Met een zogeheten `zwembadprotocol' weren dertien Amsterdamse zwembaden de lastige jongeren. De persoonsgegevens werden geregistreerd. Mocht de werkwijze niet voldoen, dan zint de Amsterdamse politie op nadere stappen.