Megaclaim in VS tegen dochters Numico-concern

Vijftig Amerikanen in zeven staten eisen een schadevergoeding van 350 miljoen euro van de Nederlandse babyvoeding- en vitaminefabrikant Numico. Twee dochterbedrijven van het concern zouden ondeugdelijke producten hebben geleverd. De Amerikanen claimen een kwart miljoen dollar schadevergoeding van Numico's dochterbedrijf GNC. Bij Rexall Sundown, een andere Amerikaanse Numico-dochter, ligt een claim van minimaal 100 miljoen dollar. Dat zegt advocaat J. Goldsmith van het kantoor Trenam, Kemker, Scharf, Barkin, Frye, O'Neill & Mullis in Florida tegenover deze krant.

Advocaat Goldsmith verdedigt in een zogenoemde class-action suit cliënten uit zeven Amerikaanse staten. Vorige maand werden GNC en Rexall Sundown samen met negen andere bedrijven aangeklaagd voor een totaalbedrag van een miljard dollar. Justitie in Florida en Pennsylvania besluit volgende maand of deze ondernemingen worden vervolgd. Later dit jaar volgen de andere staten. Numico wacht de rechtszaken af. Volgens een woordvoerder zullen eventuele claims tegen GNC worden doorverwezen naar leveranciers.

Goldsmith verwijt de Numico-dochters dat ze producten verkochten die niet werkten. Het gaat om het voedingssupplement androstenedione, waarvan GNC en Rexall Sundown in advertenties stelden dat het de spiergroei en het atletisch vermogen van de gebruikers verbeterde. Goldsmith beweert dat zijn cliënten geen positief effect merkten en beweert dat GNC en Rexall Sundown dat konden weten.

De bedrijven hebben volgens Goldsmith ook gelogen in advertenties. Ze prezen androstenedione aan als anabole steroid, een middel dat is afgeleid van het mannelijke hormoon testosteron. Dit ondanks dat zij eerder tegenover de controlerende instantie, Drug Enforcement Administration (DEA), ontkenden dat het een anabole steroid was. Onderzoek van DEA bevestigde dat later. Daarnaast zou `andro' bijwerkingen hebben. ,,Daarom adviseerden in 1998 wetenschappers die bedrijven het middel niet op de markt te brengen. GNC volgde dat advies op'', concludeert Goldsmith op grond van bedrijfsmemo's. GNC bedacht zich datzelfde jaar toen de beste Amerikaanse baseballspeler, Mark McGwire, toegaf dat hij androstenedione slikte. Hierop vervijfvoudigde de omzet van dit type middelen bij concurrenten. [Vervolg NUMICO: pagina 11]

NUMICO

'McGwire-pil' kan leiden tot steriliteit

[Vervolg van pagina 1] Omdat het door baseballspeler McGwire geslikte androstenedione onder meer het vrouwelijke hormoon oestrogeen bevat, zouden de tepels van de mannelijke sporters buitenproportioneel groeien. Ook zou het preparaat de productie van het hormoon testosteron door het eigen lichaam vertragen en op termijn stoppen. ,,De gevolgen zijn zo ernstig dat gebruik kan leiden tot steriliteit'', concludeert advocaat Goldsmith op grond van enkele recente wetenschappelijke onderzoeken.

In 1999 wees een studie van het Office of National Drug Control Policy uit dat androstenedione geen effect had op de spieropbouw. Dit bureau constateerde echter wel bijwerkingen, zoals een verhoogde kans op problemen met hart en alvleesklier. Verder bleek het niveau van het `goede' type cholesterol (HDL) te zakken, maar die van de `slechte' cholesterol LDL te stijgen. Dat verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Proeven van Harvard University en Iowa State University toonden sterkere haargroei aan en meer acne.

Volgens advocaat Goldsmith zouden onder meer de Numico-dochterbedrijven Rexall Sundown en GNC de Deceptive Unfair Trade Practices Act hebben overtreden met het aanbieden van de bewuste producten.

Een woordvoerder van Numico loopt niet vooruit op de rechtszaken. ,,In het geval van Rexall Sundown wachten we de eis af. Wat betreft GNC zullen we eventuele claims doorverwijzen naar de leveranciers van androstenedioneproducten aan onze winkels. Er ontstaat alleen een probleem als in de tussentijd een van die leveranciers failliet is gegaan, want dan komt de claim weer bij Numico terug.''

    • Frits Baltesen