Meer profvoetballers krijgen uitkering

Een dag voor het officiële sluiten van de transfermarkt hebben honderdvijftig profvoetballers in Nederland nog altijd geen contract bij een club uit het betaald voetbal. Zij leven noodgedwongen van een uitkering. Dat aantal is twee keer zoveel als in voorgaande jaren.

De vakbond van profvoetballers VVCS geeft de schuld van deze situatie aan de voetbalbond (KNVB). ,,De bond hanteert het nieuwe transferreglement van de wereldvoetbalbond veel te star'', zegt voorzitter Theo van Seggelen van de spelersvakbond VVCS.

,,De regels zijn bedoeld voor de Europese topclubs'', legt Van Seggelen uit. ,,Zij mogen vanaf 1 september vier maanden lang hun selecties niet meer wijzigen. De FIFA wil dat dezelfde elftallen elkaar bestrijden in bijvoorbeeld de Champions League.''

Het is volgens Van Seggelen niet de bedoeling om voetballers zonder contract in de problemen te brengen. ,,Wij hebben zelf van de FIFA begrepen dat het openhouden van de Nederlandse transfermarkt geen enkel probleem is. Anders ontneem je spelers het recht op arbeid.''

De VVCS heeft de KNVB inmiddels met klem verzocht om de transferregels voor Nederland te wijzigen en niet vast te houden aan 1 september als begindatum van een vier maanden lange transferstop.

,,Gebeurt dat niet, dan maken wij gebruik van ons vetorecht'', zegt Van Seggelen. ,,Dat kan de KNVB naast zich neerleggen, maar dan zullen we een kort geding aanspannen en ik denk dat de rechter ons dan gelijk geeft. Werkloze voetballers moeten gewoon beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.''

De KNVB laat weten dat ze in de loop van vandaag een standpunt bepaalt over het transferreglement voor de interne voetbalmarkt.