Levende kunst in Bruce

Dat Bruce, de nieuwste tentoonstellingsruimte van Rotterdam, geen doorsnee galerie is merk je al meteen bij binnenkomst. De voormalige fotowinkel aan de Nieuwe Binnenweg ademt de sfeer uit van een schildersatelier. De witte vloer is besmeurd met kleurrijke vlekken en staat vol met verfpotten en spuitbussen. Op tafel liggen platenboeken over het dierenrijk tussen volle asbakken en lege colaflessen. Aan de muur hangt een metersgroot schilderij waarvan de verflaag nog nat is. Hier wordt gewerkt, zoveel is duidelijk.

Bruce, een idee van de twee jaar geleden afgestudeerde kunstenaar Hester Chan, werd op 1 augustus jongstleden geopend. De opmerkelijke naam verwijst volgens de galeriehoudster naar beroemdheden als Bruce Nauman, Bruce Lee en Bruce Springsteen vertegenwoordigers van vakgebieden die allemaal in de galerie aan bod zullen komen. Iedere maand nodigt Chan één of meerdere kunstenaars uit om nieuw werk te maken in de expositieruimte van Bruce. Deze werkperiode wordt na twee weken afgesloten met een officiële opening, waarna de kunstwerken nog twee weken te koop worden aangeboden. Al die tijd is de galerie geopend voor het publiek, zodat voorbijgangers het scheppingsproces van begin tot eind kunnen volgen.

Bruce houdt zo het midden tussen een kunstenaarsinitiatief en een commerciële galerie. De nieuwe expositieplek is laagdrempelig en biedt ruimte aan experimentele kunstvormen als installaties en videoprojecties het soort kunst dat veel bestaande galeries links laten liggen. Maar tegelijkertijd mist Bruce het vrijblijvende karakter van een kunstenaarsinitiatief. Er moet immers gewoon geld verdiend worden.

De expositie die nu bij Bruce in de maak is heet Off the Wall en belooft, ondanks de titel, een vrij traditionele schilderijententoonstelling te worden. De drie jonge Rotterdamse kunstenaars Mark du Mosch, Sebastian Pöll en Anton van Hoeven hebben de afgelopen dagen gezamenlijk gewerkt aan een kamerbreed schilderij dat de botsing tussen natuur en cultuur verbeeldt. Op de rechterhelft van het doek bevolken vrolijk gekleurde dieren een paradijselijk strand, terwijl vanaf de linkerzijde een grauwe stad komt oprukken. Door de veelheid aan technieken (olieverf, acryl en spuitlak) en invloeden (van graffiti tot primitieve kunst) blijft het schilderij een beetje een rommelig geheel.

Terwijl de drie schilders en plein public de laatste hand aan hun kunstwerk leggen, waan je je even terug in de jaren tachtig. Toen gaven After Nature-schilders als Peter Klashorst en Bart Domburg kleur aan hun openingen door live schildersessies op te voeren. Ook zij lieten zich inspireren door de natuur.

De kunstenaars van Bruce gaan nog een stap verder: mocht hun schilderij verkocht worden, dan schenken de Rotterdammers een deel van de opbrengst aan het Wereld Natuur Fonds. Dit als een gebaar om hun inspiratiebron letterlijk levend te houden.

Off the Wall. Schilderijen van Mark du Mosch, Sebastian Pöll en Anton van Hoeven. T/m 22/9 in Bruce, Nieuwe Binnenweg 38a, Rotterdam. Open di-za 11-17u (opening 1/9 19-22u).