Ketelhuis start wekelijkse Omroepbioscoop

Komende dinsdag opent in Amsterdam de Omroepbioscoop. Het gaat om een wekelijkse thema-avond in filmtheater Het Ketelhuis waar televisieproducties vertoond zullen worden.

De Omroepbioscoop is een initiatief van de publieke omroepen NPS, VPRO, AVRO, KRO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (voorheen NAA). De kosten bedragen een paar duizend euro per omroep. De VARA wilde niet meedoen omdat men volgens een woordvoerder zijn geld liever direct aan radio- en televisieprogramma's besteedt.

In de Omroepbioscoop zullen zowel premières als herhalingen van documentaires, telefilms, dramareeksen en comedyseries te zien zijn. Ook kan het publiek er van gedachten wisselen met makers.

Volgens Carel Kuyl, programmadirecteur NPS-tv en een van de initiatiefnemers, is er veel behoefte aan de Omroepbioscoop. ,,Er ligt zoveel moois bij ons op de plank dat maar één keer op tv is geweest.'' Televisie is volgens hem te veel eenrichtingverkeer. Kuyl denkt ook aan evenementen als een `nacht van de komedie', waar makers en publiek praten over de Nederlandse stand van zaken op dat gebied. Daarbij zullen commerciële zenders ,,zeker welkom zijn''.

Kuyl is vooral verheugd dat er ,,eindelijk iets concreets gebeurt''. Hij werkt met een groepje al sinds 1997 aan een plek waar naast wereldcinema en Nederlandse films ook tv-producties vertoond kunnen worden. De nieuwe Omroepbioscoop beschouwt hij als een pilot voor zo'n Nationaal Filmtheater. Nu de verkiezingen voorbij zijn en de nieuwe Amsterdamse cultuurwethouder H. Belliot zich heeft ingewerkt, hoopt Kuyl dat politiek en gemeente ,,eindelijk eens zeggen wat ze willen, in plaats van te roepen dat het een prachtig initiatief is''.

Er bestaan uitgewerkte plannen om het NFT te bouwen op de plek van het huidige theater Bellevue nabij het Leidseplein. Een bijdrage van de overheid is volgens Kuyl onontbeerlijk, omdat het NFT niet als andere bioscopen commercieel programmeert. Maar dat hoeft volgens hem geen probleem te zijn. Als de gemeente een eenmalige bijdrage van tussen de 4 en 8 miljoen euro te veel vindt, is een oplossing met een jaarlijkse exploitatiesubsidie van hoogstens 5 ton denkbaar als de projectontwikkelaar een parkeergarage aan het gebouw mag toevoegen.

De Omroepbioscoop staat gepland voor veertig weken. Dan wordt bezien in welke vorm en frequentie men doorgaat. Theater Het Ketelhuis in het Amsterdamse Westerpark trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers met vooral Nederlandse producties. In de zaal is ruimte voor 140 mensen. Er zijn plannen voor een uitbreiding met twee kleine zalen.