Jari Litmanen terug bij Ajax, Rafael vertrekt

De Fin Jari Litmanen keert terug bij Ajax. Tegelijkertijd moet de club het jeugdige talent Nando Rafael laten vertrekken. De Angolees krijgt van de Centrale Organisatie Werk en Inkomen (CWI) geen tewerkstellingsvergunning en gaat nu bij Hertha BSC spelen.

Litmanen tekent een contract tot en met het einde van dit kalenderjaar. Als de samenwerking aan beide kanten bevalt, tekent de Finse international volgens technisch directeur Leo Beenhakker nog anderhalf jaar bij.

Litmanen vertrok medio 1999 van Ajax naar Barcelona. Vervolgens vertrok hij naar Liverpool, waar hij weinig speelde. Ajax moet Litmanen nog wel speelgerechtigd krijgen voor de Champions League. Dat moest de club doen voor vanmiddag vier uur. Op dat moment loopt de Europese transfertermijn af. Het is de bedoeling dat Litmanen zich maandag 9 september bij de club meldt.

De 31-jarige Fin kwam in de zomer van 1992 na mislukte stages bij onder meer PSV en Barcelona naar Amsterdam. Als centrale aanvallende middenvelder slaagde hij er net op tijd in technisch directeur Louis van Gaal voor zich te winnen. Als echte teamspeler onderscheidde de Fin zich van anderen. Zelf blonk hij vaak uit, maar tegelijkertijd stelde hij anderen in staat beter te voetballen.

Omdat Ajax momenteel een jonge en onervaren selectie heeft, kan de club een gelouterde speler als Litmanen goed gebruiken. ,,Los van die ervaring staat zijn kwaliteit niet ter discussie'', vindt Beenhakker. ,,Hij kan een team beter laten spelen.''

De middenvelder speelde in totaal 224 officiële wedstrijden bij Ajax, waarin hij 126 maal scoorde. Zijn grote successen vierde hij in 1995, het jaar waarin hij met Ajax bijna alles won: de landstitel, de nationale Supercup, de Champions League, de Europese Supercup en de wereldbeker.

Rafael (18) krijgt geen tewerkstellingsvergunning omdat hij volgens het CWI niet aan de zogenoemde kwaliteitsnormen voldoet. Rafael vluchtte in 1994 uit zijn geboorteland, na de moord op zijn ouders, broer en zus. Hij vroeg in Nederland asiel aan. Op dat moment bestond geen kennis over zijn eventuele voetbalkwaliteiten. Na een kortstondig verband bij SV Halen kwam hij bij de jeugdafdeling van Ajax terecht. Afgelopen seizoen speelde de aanvaller een belangrijke rol in de landstitel van Ajax A1. Hij scoorde tweeëntwintig maal. Ook deed hij van zich spreken in de halve finale van de Amstel Cup, toen hij tegen FC Utrecht twee keer voor Ajax II scoorde. Het tweede elftal van de Amsterdammers verloor vervolgens in de strafschoppenserie. Ajax betreurt het vertrek van de speler. ,,Nando heeft zich bij Ajax laten zien als een groot talent. Ik vind het ontzettend jammer dat door de regelgeving dat talent niet bij Ajax tot wasdom mag komen'', zei directeur Arie van Eijden. Een mondelinge toelichting van Ajax kon het CWI niet op andere gedachten brengen.

Volgens de kwaliteitscriteria zou Rafael in een competitie vergelijkbaar met de eredivisie hebben moeten spelen of in een vertegenwoordigend elftal van Angola. Dat laatste was lastig omdat de speler geen paspoort bezit en dus niet kon reizen. Ajax meent echter dat met zijn aanwezigheid in de kwartfinale en halve eindstrijd van de Amstel Cup gebleken is dat Rafael wel de voldoende kwaliteit heeft. Door het ontbreken van een tewerkstellingsvergunning mocht het talent de afgelopen weken niet trainen of spelen. De zaakwaarnemers van de aanvaller zochten in die tijd naar een oplossing. Vervolgens werkte Ajax mee aan de transfer naar Hertha, waar Huub Stevens coach is.