Indiase diamantairsbruiloft kleurt Mechelen zalmroze

Duizenden genodigden vieren in Mechelen vier dagen feest ter gelegenheid van twee bruiloften tussen nazaten van Indiase en Belgische diamantfamilies.

In de ochtendmist doemt een gigantisch, zalmroze sprookjespaleis op. Met baldakijntjes, ronde torens en draperieën die zachtjes deinen in de wind. Maar wie zich dezer dagen wil vergapen aan de schoonheid van het Amberpaleis in Jaipur, hoeft er niet voor naar India te reizen. Een tripje naar Mechelen volstaat want op een nondescript industrieterrein bij dit Vlaamse stadje is een replica verrezen, waarin gisteravond de vijfdaagse trouwerij van twee telgen van de rijkste Indiase diamantair van België is begonnen.

Vijay Shantilal Shah (52), de eigenaar van de diamantfirma Vijaydimon, heeft kosten noch moeite gespaard voor zijn zoon en dochter, die trouwen met kinderen van een andere Antwerps-Indiase diamantfamilie de Mehta's. Men zegt dat ruim vierduizend gasten uit de hele wereld, wier uitnodigingen met goud en parels waren bezet, op zijn kosten werden ingevlogen om erbij te zijn. Hij haalde decorbouwers uit Bombay om de Nekkerhal, een evenementenhal die zo lelijk is als dit soort utiliteitsbouw pleegt te zijn, om te toveren tot een Indiaas paleis.

Tot gisteravond waren tientallen Indiase bouwvakkers met gele helmen op druk bezig om nep-tempels, zuilen en fonteinen te installeren, gordijnen te naaien en balkons met `authentiek' houtsnijwerk aan de façade te bevestigen. Volgens een medewerker van de Nekkerhal, die net als andere betrokkenen eigenlijk een zwijgplicht kreeg opgelegd over de bijzonderheden van dit mega-festijn, verdienen deze arbeiders twee euro per dag. De Indiase koks, die achter de hallen in een nagebouwd Indiaas dorp ook op een matje slapen, krijgen naar zijn zeggen zes euro. ,,Bijna alles wordt door Indiërs gedaan'', zegt hij hoofdschuddend. ,,Belgen doen vooral de techniek en de belichting.''

Vijay Shah beheert samen met zijn oudere broer Bharat het Indiase imperium Vijaykumar (vestigingen over de hele wereld), dat niet alleen in diamanten handelt, maar ook een van de grootste financiers is van de filmindustrie in Bombay. Om naar Mechelen te kunnen moest Bharat de Indiase autoriteiten overigens een borgsom van ruim een miljoen euro betalen, omdat hij in de cel zat op verdenking van banden met de maffia. Maar als de geruchten over de gastenlijst kloppen, heeft hij zijn reputatie in `Bollywood' nog niet verspeeld: behalve de Indiase Miss Universe uit 2000, Lara Dutta, zouden vele grote sterren van het witte doek de afgelopen dagen in Vlaamse hotels zijn ondergebracht.

Mechelen is geheel in de ban van de trouwerij. Buurtbewoners vergapen zich bij de afrastering en de lokale tv zendt constant herhalingen uit van alles wat de camera's van buitenaf weten te registreren. ,,Jammer dat ik te oud ben'', zegt een mevrouw van een jaar of vijftig. ,,Anders had ik me gemeld als jobstudent. Ze vroegen meisjes voor de bediening.'' Zij vindt het prachtig dat er in Mechelen, dat vaak in het nieuws komt door problemen met Marokkaanse jongeren, eindelijk eens wat leuks gebeurt. Maar de uitbaatster van café 't Stalleke, pal naast de Nekkerhal, vindt het ,,een schande dat de regering zo veel arme Indiërs een visum geeft om in België door hun eigen rijken te worden uitgebuit. Waarom moeten we die ellende importeren? Laat ze in India trouwen''.

Zondag is de laatste dag met een receptie en een immens vuurwerk. Negen dagen later moet het Amberpaleis zijn afgebroken, want dan begint de Hobbybeurs. Volgens een van de buurtbewoners die een kijkje komt nemen ,,kunt ge het paleis beter laten staan. Hier kan toch geen Belgische hobbyist tegenop?''