Fortis veert op na indexspeculaties

Bank- en verzekeringsbedrijf Fortis was vanochtend de grootste stijger op de Amsterdamse beurs. Beleggers toonden zich de afgelopen twee dagen teleurgesteld dat het concern geen winstprognose wilde geven en waardeerden het aandeel met bijna 10 procent af. Maar vanochtend profiteerde Fortis van het gerucht dat het fonds zal worden opgenomen in de Europese Stoxx 50 Index, de beursgraadmeter met de 50 grootste Europese beursfondsen. Als Fortis in deze index wordt opgenomen, zullen veel beleggers gedwongen worden in het Belgisch-Nederlandse concern te beleggen, omdat zij de index als ijkpunt in hun beleggingsstrategie gebruiken. Fortis steeg vanochtend met ruim 4 procent naar 18,34 euro. Verzekeraar Aegon volgde in het kielzog en klom met bijna 4 procent naar 15,02 euro.

Automatiseerder CMG had vanochtend een terugslag na de winst van gisteren. Toen werd het aandeel 17 procent meer waard op 1,21 euro. Rond het middaguur was CMG een van de grootste dalers binnen de AEX-index met een verlies van ruim 3 procent op 1,17 euro.

De AEX-index zelf klom met 5 punten naar 370, een winst van 1,3 procent. Op de lokale markt ging de aandacht uit naar beursorganisatie Euronext. De combinatie van de effectenbeurzen van Parijs, Amsterdam, Brussel, Lissabon en de derivatenbeurs van Londen maakte een 61 procent hogere nettowinst bekend. Het aandeel steeg met 2,7 procent naar 20,85 euro.

Beleggers op de effectenbeurs in Tokio toonden vannacht weinig enthousiasme op een onverwacht sterke economische groei van de Japanse economie. De toonaangevende Nikkei-index eindigde bijna onveranderd op 9619,30 punten, 0,84 punt lager dan de slotkoers van donderdag.

De economische groei kwam in het tweede kwartaal uit op 0,5 procent, maar de Japanse regering moest tevens het groeicijfer voor de eerste drie maanden van dit jaar drastisch naar beneden bijstellen. Per saldo wisten beleggers daardoor niet waar ze aan toe waren. Bovendien bleek de industriële productie in juli te zijn gedaald met 0,4 procent, waardoor de beurs in Tokio alweer vreest voor de toekomst.

De overige beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde 0,2 procent lager. De Kospi-index in Zuid-Korea steeg 1,6 procent.