Ex-directeur van Union Carbide toch niet onvindbaar

Wat de Amerikaanse autoriteiten niet is gelukt, heeft milieuorganisatie Greenpeace wel voor elkaar gekregen. De Amerikanen zijn er volgens eigen zeggen twee jaar geleden niet in geslaagd om Warren Anderson, de ex-directeur van Union Carbide, te vinden. Gisteren liet Greenpeace echter weten een dag of tien geleden met een kleine delegatie, vergezeld van journalisten, bij de man op bezoek te zijn geweest in Long Island, New York.

Tegen Anderson loopt in India een proces in verband met de ontsnapping, in 1984, van een uiterst giftige gaswolk uit een tank bij een fabriek van Union Carbide in Bhopal. Daarbij kwamen in totaal 15.000 mensen om het leven. Anderson was in 1984, kort na de ramp, enkele dagen in India voor een bezoek aan de fabriek. Daarbij werd hij gearresteerd en na drie dagen op borgtocht vrijgelaten. Volgens de Indiase wet is hij sindsdien voortvluchtig omdat hij niet kwam opdagen tijdens latere rechtszittingen.

In de Verenigde Staten zijn twee jaar geleden hoorzittingen gehouden over de ramp in Bhopal. Daarbij zou ook Anderson als getuige hebben moeten optreden. Justitie liet destijds echter weten dat de ex-directeur in de jaren tachtig met pensioen was gegaan en dat het niet gelukt was hem op te sporen. Het lijkt er nu dus op dat de Amerikanen niet erg goed hebben gezocht.

Overigens lukte donderdag opnieuw niet om Anderson in de omgeving van New York te vinden. Toch dringt Greenpeace er nu bij de VS op aan om Anderson zo snel mogelijk uit te leveren aan India, zodat hij terecht kan staan op verdenking van dood door schuld – de officiële aanklacht. De Indiase rechter heeft bij de autoriteiten van zijn land intussen aangedrongen om de Verenigde Staten te vragen om uitlevering van Anderson.

Een officieel verzoek om uitlevering heeft de Indiase regering nog niet ingediend. Wel hebben verschillende Indiase rechters in het verleden om uitlevering gevraagd naar aanleiding van eerdere rechtszaken tegen Anderson.