Euronext ziet winststijging van 61 procent

Beursorganisatie Euronext, de krachtenbundeling van de effectenbeurzen van Parijs, Brussel, Amsterdam, Lissabon en de derivatenbeurs van Londen, heeft het afgelopen halfjaar de winst met 61 procent zien stijgen tot 133 miljoen euro.

De doelstelling van een ,,lichte'' winsttoename dit jaar zal Euronext derhalve moeiteloos ,,halen en zelfs overtreffen''.

Dat heeft de beursorganisatie vanochtend bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter Jean-François Théodore sprak in een toelichting van ,,uitstekende resultaten, waarbij de kosten verder zijn verlaagd''.

Het bedrijf dat in september 2000 ontstond en vorig jaar zelf op de beurs debuteerde, behaalde in de eerste zes maanden de meeste winst met handel in opties en termijncontracten. Euronext profiteert van de overname van Liffe, de Britse derivatenbeurs. Deze activiteiten brachten 140 miljoen euro aan inkomsten, 29 procent van alle inkomsten. De handelsactiviteit in opties en termijncontracten nam met ruim een vijfde toe, de opbrengsten hierop stegen met 13 procent.

De opbrengsten van de effectenbeurzen daalden met 5 procent tot 90 miljoen euro, ondanks een groei van het aantal beurstransacties. Volgens Euronext is de daling te wijten aan de overstap van de aangesloten effectenbeurzen op één en hetzelfde handelssysteem. Dat zorgde voor een eenmalige last van 6 miljoen.

Euronext streeft ernaar om de kosten dit jaar met circa 10 procent terug te brengen. Bestuursvoorzitter Théodore benadrukte dat dit ,,een voorzichtige, zeer voorzichtige doelstelling'' is.

Theódore weigerde in te gaan op zijn vertrek in 2004. Dan loopt zijn vierjarige mandaat af. Bij de start van Euronext twee jaar geleden is het altijd zo gepresenteerd dat G. Möller, de voormalige directeur van de effectenbeurs van Amsterdam en momenteel tweede man bij Euronext, de opvolger van Théodore zou worden. Volgens Théodore gaat niet hijzelf daarover, maar de raad van commissarissen. Die wordt geleid door voormalig Vendex-topman, J.M. Hessels. ,,Mijn aandacht richt zich op de integratie van de beurzen, vragen over de leiding beantwoord ik niet.''

Beleggers in Euronext reageerden vanochtend positief op de halfjaarcijfers. Het aandeel van de beursorganisatie steeg met 2,7 procent naar 20,85 euro, nog altijd ruim beneden de koers waarop de beursorganisatie vorig jaar zelf naar de markt ging.