Eerder als hardback verschenen

The Devil's Larder (Penguin, €14,50) van Jim Crace is een roman in fragmenten rondom het thema voedsel. Eten, erotiek en dood, het verheven en banale gaan samen in `bij vlagen prachtig, bizar en verbeeldingsrijk proza waar ook om te grinniken valt.' (Stine Jensen, 22.02.02).

`De Poolse schrijver Ryszard Kapuscinski heeft geleefd als een Afrikaan in Afrika. Hij lag er in een ziekenhuis, stond er in de rij voor water, trok door dorpen zonder één bloem,' zo schrijft Moses Isegawa (13.07.01). The Shadow of the Sun (Penguin, €17,50) is van dat leven het indrukwekkende verslag.

De half-Nederlandse, half-Schotse Michel Faber maakt furore in Nederland. The Hundred and Ninety-Nine Steps (Canongate, €14,50 – vertaald als Honderdnegenennegentig treden, Podium, €20,–) is niet zijn sterkste werk, het wekt de indruk `een vingeroefening voor het echte werk' te zijn (Stine Jensen, 31.08.01).

Doris Lessing heeft met The Sweetest Dream (Flamingo, €14,50) een verhaal geschreven over drie generaties vrouwen. Het verhaal is eigenwijs opgeschreven, `alsof Lessing vindt dat zij nu oud genoeg is om zich aan niemand te hoeven storen' (J.J. Peereboom, 25.01.02).

These Granite Islands (Warner, €15,95) van Sarah Stonich is het verhaal van een 99 jaar oude vrouw die terugkijkt op haar leven: `een ode aan de kracht van herinneringen' (Diana Comijs, 20.07.01).

In Portrait in Sepia (Flamingo, €12,95) gaat Isabel Allende niet buiten de vertrouwde paden die haar naar succes hebben geleid: ze `schuwt geen enkel cliché [in] scènes waarop de Bouquet-reeks patent heeft' (Ingrid van Frankenhuyzen, 25.05.01).