Bhutto niet, Sharif wel kandidaat stembus Pakistan

Verkiezingsfunctionarissen in Pakistan hebben de vroegere minister-president Benazir Bhutto uitgesloten als kandidaat voor de komende parlementsverkiezingen in oktober. Onverwachts werd gisteren het kandidaatstelling van een andere voormalige premier, Nawaz Sharif, wèl bevestigd. De advocaat van Bhutto, Ayaz Soomro, beschuldigt de autoriteiten van het hanteren van een ,,dubbele standaard'' en gaat bij een verkiezingsrechtbank in beroep.

President Pervez Musharraf, die de terugkeer van Bhutto wilde voorkomen, voerde recentelijk nieuwe wetten in die kandidaten, veroordeeld voor criminele activiteiten, uit de verkiezingen weert. Bhutto, die in ballingschap in Londen en Dubai leeft, werd vorige maand veroordeeld tot drie jaar celstraf voor corruptie. Musharraf had ook Sharif de toegang tot de verkiezingen willen verbieden, maar dat mislukte.

Sharif, die als banneling in Saoedi-Arabië woont, werd in 1999 in een staatsgreep door Musharraf verdreven en later tot levenslang veroordeeld.

Eind 2000 kwam hij vrij in ruil voor de toezegging dat hij en zijn 25 familieleden tien jaar lang niet naar Pakistan zouden terugkeren.

Volgens president Musharraf is Bhutto vrij om naar Pakistan terug te keren, maar hij wees wel op twaalf openstaande beschuldigingen van corruptie. Pakistaanse ambtenaren zeiden zondag dat ze om haar uitlevering hadden gevraagd, maar verklaarde dat het onduidelijk was of ze de actie konden doorzetten.

Volgens opiniepeilingen kan Bhutto de verkiezingen winnen, hoewel haar regeringen in 1990 en opnieuw in 1996 naar huis werden gestuurd. Afgelopen zaterdag opende Bhutto haar campagne op het Londense Trafalgar Square in bijzijn van ruim duizend aanhangers. Volgens haar zijn de beschuldigingen onderdeel van een politieke lastercampagne door tegenstanders die haar populariteit vrezen.