Bescheiden opkomst bij proces van PKK-kopstuk

Bij het zwaarbeveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp hebben zich vanochtend 100 tot 150 mensen verzameld die demonstreren voor de vrijlating van het Koerdische PKK-kopstuk Nuriye Kesbir. De rechtbank in Amsterdam buigt zich vandaag opnieuw over het Turkse verzoek tot uitlevering van Kesbir. Zij wordt in Turkije verdacht van terroristische activiteiten.

De politie had rekening gehouden met een grotere opkomst van sympathisanten. Tijdens een zitting in juni hadden zich enkele honderden Koerden voor de justitiebunker verzameld. Veel aanhangers kwamen uit Duitsland.

Vorig jaar september vroeg Kesbir in Nederland politiek asiel aan. Dat verzoek werd afgewezen, omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over aanwijzingen beschikte dat de vrouw zich schuldig zou hebben gemaakt aan oorlogsmisdrijven of misdrijven tegen de menselijkheid. Tegen die afwijzing stelde Kesbir hoger beroep in. Overigens kan de rechtbank pas definitief over het uitleveringsverzoek beslissen als de asielzaak is afgehandeld. Vorige week zaterdag verliep een demonstratie voor de vrijlating van Kesbir in Den Haag rustig.

De rechtbank bepaalde in juni echter dat Turkije met meer bewijs moest komen. Turkije heeft inmiddels aanvullende informatie over Kesbir aan de Amsterdamse rechtbank opgestuurd. Zij zou verantwoordelijk zijn voor zeker 25 aanslagen op vooral militaire doelen in twee oostelijke provincies van Turkije tussen 1993 en 1995. Kesbir, die lid is van de presidentiële raad van de Koerdische arbeiderspartij PKK, zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan terroristische activiteiten.

Vandaag buigt de rechtbank zich over de nieuwe informatie. Volgens deze gegevens, is Kesbir verantwoordelijk voor zeker 25 aanslagen in het oosten van Turkije. De PKK leverde daar indertijd strijd met het Turkse leger. Volgens de Turken zijn bij de aanslagen meer dan 150 mensen omgekomen.

Een overloper van de PKK heeft tegen de Turkse autoriteiten gezegd dat Kesbir destijds verantwoordelijk was voor het gebied. De advocaten van Kesbir ontkennen dit. Volgens hen kunnen vrouwelijke leiders nooit een dergelijke rol hebben gespeeld.

De zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam is vandaag met vertraging begonnen omdat een Turkse tolk zich op het laatste moment heeft teruggetrokken. Door de aanwezigheid van Koerdische symathisanten in en rond de rechtbank vreesde hij herkend te worden.