Balans wordt overgenomen door WPG

Uitgeverij Balans wordt overgenomen door de Weekbladpersgroep (WPG) Uitgevers. Dit hebben beide uitgeverijen vandaag bekendgemaakt.

De middelgrote uitgeverij Balans valt per 1 november in handen van WPG Uitgevers, de onafhankelijke uitgeversgroep waartoe onder meer Querido, de Arbeiderspers en De Bezige Bij behoren. Uitgeverij Balans geeft non-fictie en biografieën uit. Auteurs uit het fonds van de uitgeverij zijn onder meer Cees Fasseur, Nico ter Linden en Bill en Hillary Clinton, van wie de memoires volgend jaar verschijnen. Balans heeft de Nederlandse auteurs vandaag per brief op de hoogte gebracht.

Balans-directeur Jan Geurt Gaarlandt (56) is erg tevreden met de overname. ,,De WPG-uitgeverijen horen bij de beste in Nederland.'' Toen WPG de overname een paar weken geleden aan Gaarlandt voorstelde, hoefde er niet lang te worden onderhandeld. ,,De cultuur binnen WPG spreekt me erg aan, ze laten de uitgevers hun eigen uitgeefbeleid in stand houden'', aldus Gaarlandt, die niet betreurt dat hij nu zijn zelfstandigheid verliest. ,,Natuurlijk ben je trots als zelfstandig uitgever, maar ik moet aan de continuïteit op langere termijn denken. Ik wil me over een aantal jaren terugtrekken, en ik wil het bedrijf in goede handen achterlaten.''

Pieter de Jong, algemeen directeur van WPG uitgevers, vindt Balans ,,al jaren een schitterende uitgeverij''. Met de komst van de non-fictie uitgeverij vult WPG een lacune, aldus De Jong. ,,Ik denk dat onze portfolio nu heel evenwichtig is samengesteld.'' WPG nam de afgelopen jaren verder kinderboekenuitgever Ploegsma en architectuuruitgever BIS over.

Gaarlandt blijft statutair directeur van Balans en wordt daarnaast `senior adviseur' van de Arbeiderspers. Met die uitgeverij verwacht Gaarlandt veel te gaan samenwerken. ,,We kunnen elkaar versterken. Ik kan me goed voorstellen dat een redacteur van de Arbeiderspers zich met Balans gaat bemoeien.''

Balans, dat in mei nog werd getroffen door brand in hun pand aan de Amsterdamse Keizersgracht, verhuist begin volgend jaar naar een WPG-pand aan de Herengracht.