Artisjokken met geitenkaas

De grote ronde artisjokken die 's zomers verkrijgbaar zij – zoals bijvoorbeeld de `camus de Bretagne' – lenen zich uitstekend om te worden gevuld. Bij grote artisjokken is er ook een grote bodem voorhanden met veel ruimte om iets lekkers in te stoppen. Teneinde niets van de artisjok verloren te laten gaan, wordt ook het bladmoes van de blaadjes benut om de artisjok op te vullen. Het afschrapen van de blaadjes is een werkje van niks waarmee hooguit 12 minuten zijn gemoeid voor 4 artisjokken. Dit voorgerecht kan goed worden voorbereid en vlak voor het serveren even onder de grill wordt gezet. Zorg wel voor hele lekkere Franse geitenkaas en koop die in een gespecialiseerde kaaswinkel waarvan er steeds meer de deuren openen.

Bereiding: Stoom de artisjokken in 15 minuten gaar in het stoommandje van een hogedrukpan; of kook ze op de gebruikelijke manier gaar in ruim water. Laat ze afkoelen. Trek de blaadjes van de artisjokken af en verwijder met een mesje het harige hart dat de artisjokbodems bedekt. Schraap het bladmoes van de blaadjes af door telkens de botte kant van een mesje in het midden van een naar boven gekeerd blaadje te leggen. Pak het blaadje bij de punt vast en trek het snel onder het mesje door zodat het bladmoes moeiteloos wordt afgeschraapt. Verzamel al het bladmoes in een kom en breng het op smaak met zout en peper. Vul hiermee de artisjokbodems. Bedek de artisjokken met een dikke plak geitenkaas. Bewaar ze tot gebruik op kamertemperatuur. Maak een niet te rinse dressing van azijn en olie en breng die op smaak met zout en peper. Schik de veldsla in een cirkel op de borden. (Tot zover de voorbereidingen.) Zet de artisjokken 2 minuten onder een gloeiendhete grill, of tot de geitenkaas bubbelend heet is en een kleurtje begint te krijgen. Lepel intussen wat dressing over de veldsla. Plaats tot slot de gegratineerde artisjokken in het midden van de borden.