Anarchisten op het korfbalveld

Vanaf morgen praten vijfhonderd zogeheten antiglobalisten in Leiden over de alternatieven voor een neo-liberale wereld. Seattle in Leiden?

Marco en Mayo moeten lachen. ,,Seattle in Leiden?'' De afgelopen week ontstond er in de Leidse gemeenteraad paniek over de People's Global Action (PGA-)conferentie die de komende vijf dagen in Leiden wordt gehouden. Zeker vijfhonderd zogeheten antiglobalisten uit Europa komen samen om te praten over alternatieven voor een neo-liberale wereld. De raadsleden vrezen voor ongeregeldheden, zoals in Seattle in 1999 bij een demonstratie tegen Wereldhandelsorganisatie.

Maar in de tuin van het anarchistische collectief Eurodusnie in Leiden heerst een gemoedelijke sfeer. Marco van Eurodusnie en Mayo van de Spaanse Moviment de Resistencia Global zitten met grote koppen thee in de zon. Iemand sleutelt aan een antenne, zodat het onafhankelijke radiostation Koekoeroe Reedio kan uitzenden. Binnen rapen een tiental vrijwilligers de conferentiekrant bijeen.

,,Deze conferentie is niet tégen iets, maar vóór iets'', zegt Marco. De PGA-conferentie, die voor het eerst in 1998 in Genève werd gehouden, is bedoeld als een platform waar antiglobalisten ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen. De deelnemers verwerpen onder meer kapitalisme en imperialisme, keuren discriminatie en heerschappij af, en wijzen lobbyen en compromissen af ten gunste van burgerlijke ongehoorzaamheid. Marco legt uit dat er ook geen besluiten zullen worden genomen, op de lokatie van de volgende conferentie na. ,,We presenteren elkaar alternatieven voor een neo-liberale wereld.'' Als voorbeeld noemt hij de Leidse Weggeefwinkel, waar geld geen waarde heeft. Klanten kunnen er spullen brengen of halen. De aanwezige spullen worden, zonder dat daar iets tegenover staat, weggegeven aan diegenen die ze nodig hebben.

De PGA-deelnemers, die uit onder meer Spanje, Duitsland, Oekraïne en Rusland komen, praten over hun duurzame, grensloze, sociale, vreedzame en democratische alternatieven tijdens een zestigtal workshops. Aan de orde komen onder meer de oorlog in Congo, Roma in Duitsland en vrijplaatsen in Europa. Daarnaast zijn er 's avonds documentaires, lezingen en concerten. Deze zijn voor buitenstaanders toegankelijk, maar alleen voor mensen die zich bij het onderwerp betrokken voelen, want ,,we zijn geen circusdieren''. Woensdag wordt de conferentie besloten met een algemene vergadering in de Groenoordhallen.

De ophef in de Leidse gemeenteraad wuiven Mayo en Marco weg, en ook de gemeente verwacht dat de conferentie ,,geruisloos'' zal verlopen. De gemeente en Eurodusnie sloten een overeenkomst over een kampeerlokatie – een voormalig korfbalveld op een bedrijventerrein – en over vergunningen om een eettent neer te zetten. ,,Het is vergelijkbaar met een bijeenkomst van een studentenvereniging'', zegt een woordvoerder van de gemeente, die meerdere malen herhaalt dat het om een conferentie gaat waarbij de deelnemers ,,van 's ochtends vroeg tot 's avonds seminars hebben''.

De belofte van het anarchistische collectief dat de conferentiegangers zich zullen gedragen, stemt de voorzitter van Leefbaar Leiden, D. Sloos, toch niet gelukkig. Hij denkt dat burgemeester Lemstra zich verkijkt op de beheersbaarheid van de conferentie. ,,De gemeente laat vijfhonderd buitenlanders kamperen op een korfbalveldje. Scouting had daarvoor ook geen vergunning gekregen.'' Bovendien vindt hij de kans op ongeregeldheden té groot. ,,In het verleden is gebleken dat ze zich niet aan regels houden. Laat ze maar op het strand bij Katwijk confereren'', aldus Sloos.