Amsterdam wil rijksbijdrage voor Stedelijk Museum

De gemeente Amsterdam hoopt op een rijksbijdrage van 30 miljoen euro voor de renovatie van het Stedelijk Museum. Cultuurwethouder H. Belliot heeft haar visie op het Stedelijk vastgelegd in een zogenoemd `position paper'. Voor realisering van alle plannen voor verbouwing en uitbreiding, inclusief een `collectiecentrum' in Amsterdam-Noord, is een bedrag nodig van bijna 90 miljoen euro. Zelf kan de gemeente 57,6 miljoen euro opbrengen. Belliot heeft nog geen aanvraag gedaan bij staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur), met wie ze volgende week spreekt. Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam is er vanwege ,,het huidige politieke klimaat en de conjunctuur'' niet veel hoop op een rijksbijdrage, maar is het vooral van belang dat de gemeente nu een visie op de toekomst van het Stedelijk heeft geformuleerd. Een rijksbijdrage aan een gemeentelijk museum is onwaarschijnlijk, omdat het een precedent zou scheppen voor tal van andere gemeentelijke musea. Pas bij eventuele verzelfstandiging van het museum, nu een gemeentelijke dienst, verandert die situatie. Amsterdam tobt al jaren met de financiering van de renovatie van het Stedelijk, en onderzoekt de mogelijkheden voor verzelfstandiging.